Cum să scapi de somnolenţa postprandială ( somnul după masa de prânz)


De cele mai multe ori oboseala după ce mâncaţi nu este un semn bun al sănătății voastre. Somnolenţa postprandială, cum se mai numeşte această senzaţie care apare după masă, se manifestă prin simptome precum moleşeala, incapacitatea de a te concentra şi o somnolenţă accentuată.

Mulți oameni nu știu foarte bine despre ceea ce cauzează nivelul lor scăzut de energie.

În general, poate fi vorba de :
– Lipsa somnului pe timp de noapte; sau
– Mâncatul în exces sau de alimente necorespunzătoare.

Evită somnolenţa postprandială cu un somn odihnitor

În primul rând, dacă nu dormi bine, evită să foloseşti telefonul inteligent, televizorul sau computerul pe timp de noapte.

Studiile au arătat că prin expunerea la lumina din cameră înainte de culcare se scurtează cu aproximativ 90 de minute durata de acţiune a melatoninei comparativ cu o expunerea la lumină slabă. În plus, expunerea la lumina din cameră în timpul orelor obişnuite de somn suprimă nivelul de melatonină cu mai mult de 50%. Ceea ce este semnificativ.

Chiar înainte de a ajunge în pat lumina din dormitorul vă cauzează probleme. Prin utilizarea de tablete, smartphone-uri şi becuri cu un randament energetic ridicat această problemă se înrăutăţeşte.

Pentru a avea un somn cât mai odihnitor, trebuie ca dormitoarele noastre să fie cât mai întunecate cu putinţă şi să evităm lumina albastră înainte de somn. În acest scop ar trebui să oprim toate gadgeturile care emit lumină şi să închidem jaluzelele. Şi dacă este posibil trebuie să ne abţinem de la a citi de pe ecranele luminoase alte monitoarelor şi tabletelor cu câteva ore înainte de somn.

Mai bine puţin şi des, decât mult şi 😴

Dacă obosiţi frecvent după ce aţi mâncat, cu siguranţă nu e bine. Mâncarea ar trebui să îţi dea energie, nu să te „leşine „.
Acest lucru se întâmplă din două mari motive: cantitatea mare de mâncare şi compoziţia chimică a unor mâncăruri. Mâncatul stimulează sistemul nervos parasimpatic care anunţă corpul că trebuie să funcţioneze la capacitate mai mică şi să înceapă procesul de digestie. Cu cât mănânci mai mult, cu atât energia va fi concentrată mai mult doar pe procesul de digestie, lăsându-te cu acea senzaţie accentuată de moleşeală şi somnolenţă.
Deşi multe mâncăruri şi ingrediente conţin carbohidraţi şi triptofan (care în cantităţile normale sunt necesare), există soluţii pentru un mic-dejun care să nu te adoarmă imediat după ce te-ai trezit.

Ovăzul este una dintre aceste soluţii. Consumat în cantităţi moderate, are beneficiul de a fi absorbit lent, astfel îţi va da energie pe tot parcursul dimineţii.

Boabele de fasole conţin o cantitate de proteine şi va stabiliza nivelul de glucoză din sânge.

Migdalele conţin o cantitate însemnată de vitamina B şi magneziu, acesta din urmă fiind important pentru metabolism în timpul exerciţiilor fizice.

Ouăle sunt de asemenea pline cu proteine, iar acizii mono şi polisaturaţi esenţiali pentru sănătatea inimii.

Dacă zaharurile îţi măresc senzaţia de somnolenţă, bineînţeles că trebuie să le eviţi. Adaptează-ţi dieta aşa încât la prânz să mănânci proteine şi grăsimi, excluzând carbohidraţii de orice fel. Poţi mânca iaurturi, brânzeturi, carne de orice fel, nuci sau alune, peşte, dar şi legume de toate felurile. Şi acestea îţi vor ridica glicemia, dar mult mai lent.

Nu consuma carbohidraţi împreună cu proteine (paste cu carne, cartofi cu carne, pâine cu carne), deoarece este una dintre combinaţiile care te va trimite instant la somn.

Tot pentru a evita somnolenţa postprandială, ia mese mici şi dese, astfel încât să nu fii niciodată “prea plină”. Asta înseamnă să iei cel puţin un mic dejun şi o gustare înainte de prânz, deci să mănânci cam din trei în trei ore, dar mese mici, doar atât cât să te saturi. Mâncând puţin şi des îţi menţii glicemia la un nivel cât de cât constant pe când dacă prânzul e prima masa a zilei tale, glicemia îţi va creşte brusc, şi te alegi cu o oboseală greu de ignorat.

Dacă ai urmat paşii de mai sus, dar tot te simţi atât de obosită încât nu-ţi poţi continua activităţile zilnice, ar fi bine să consulţi un medic. Diabetul, bolile hepatice şi biliare, intoleranţele alimentare şi deficienţele nutritive se pot manifesta printr-o somnolenţă postprandială exagerată.


15 răspunsuri la “Cum să scapi de somnolenţa postprandială ( somnul după masa de prânz)”

  1. Pe mine ma ia mereu somnul pe la ora 14 si parcarandamentul meu este mai slab. Orele se somn sunt foarte importante si eu abia acum imi dau seama. Este intr-adevar foarte importanta sa stii cat trebuie sa te odihnesti si ce sa mananci pentru a fi mereu fresh si odisnita. Frumos articol, o sa tin cont de sfaturi.

  2. Pe mine ma ia mereu somnul pe la ora 14 si parca randamentul meu este mai slab. Orele se somn sunt importante si eu abia acum imi dau seama. Este intr-adevar foarte important sa stii cat trebuie sa te odihnesti si ce sa mananci pentru a fi mereu fresh si odihnita. Frumos articol, o sa tin cont de sfaturi

  3. Multumim pentru sfaturi. Adevarul e ca mai mereu dupa masa de pranz ma ia somnul si dureaza cateva minute bune pana sa am din nou spor la munca.
    Am sa incerc varianta cu o masa mai redusa cantitativ.

  4. Ai perfecta dreptate, dar seara prind timp sa mai scriu cate ceva pe blog asa ca nu pot renunta la laptop nici la smartphone…

  5. Aici m-ai cam nimerit. Nu prea dorm noptile, adica dorm insa nu suficient, ma culc yundeva la 12-1 , sau in week-end la 2-3noaptea. De trezit am trezesc la 7 in timpul sapt si la 9-10 in weekned, insa mai mereu după masa cedez si mor de somn

  6. din fericire nu am aceasta problema. mie nu mi place somnul :)) in special, nu ziua! nu imi place sa pierd vremea

  7. Un articol foarte util, dar mie imi place mult sa dorm si mi-am facut viata in asa fel incat sa pot sa dorm cat vreau.

  8. Foarte utile informatiile. Mi se mai intampla si mie sa ma ia somnul dupa masa insa in general nu am timp sa dorm deci inutil :))

  9. Eu sunt super obosita. Dorm doar 5-6 ore pe noapte si oricat de somn mi-ar fi ziua, nu am timp sa dorm, oricum.

  10. Nu vreau sa te dezamagesc, dar atunci cand esti mama nu functioneaza absolut nimic. Nicio magie, niciun somn de 8 ore…nimic. Dormi cand apuci si pe unde apuci. :))

  11. Interesant! Am zile in care am energie dupa ce mananc, dar altele, simt ca trebuie doar sa trag paturica peste mine si pot dormi in orice conditii de lumina si de galagie :)) Nu mananc cantitativ mult deci foarte probabil este alternativa. Si asa este 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *