Un somn odihnitor te ajută mai mult decât crezi


 

 

Cei mai mulți dintre noi nu au nevoie de studii științifice clare pentru a afla că lipsa de somn poate incapacita abilitățile noastre cognitive și productivitatea.
Am experimentat-o ​​noi înșine.

Următoarele argumente sper să vă convingă să vă revizuiți programul de somn.

Somnul îmbunătăţeşte memoria

Un somn odihnitor face parte dintr-un stil de viaţă sănătos, cu benefici pentru inimă, greutate, minte şi multe altele.
Avem tendinţa de „a sări“ nu doar peste mese, ci şi peste orele de somn indicate de medici. Dacă recomandarea este de a dormi între 7 şi 9 ore pe noapte, din diferite motive, nu reuşim să facem acest lucru. Este un obicei care, în timp ne va aduce multe probleme de sănătate pentru că, practic, privându-l de somn îi luăm organismului posibilitatea de a se „reseta“ astfel încât să facă faţă stresului unei alte zile.

Una dintre funcțiile de somn vă ajută să vă consolidați amintirile pe termen lung.

Când dormi, creierul nu numai că întărește conexiunile neuronale care formează amintirile utile pe termen lung, dar, de asemenea, înfrânează pe cele pe care nu le consideră utile. Creierul dvs. face noi conexiuni în fiecare moment în care sunteţi treaz, dar nu toate se dovedesc a fi utile.
Atunci când dormi, creierul începe să întărească conexiunile pe care le consideră utile și elimină conexiunile pe care le consideră nefolositoare.
S-ar putea să fi observat acest efect de când erați în școală.
Petreceați ceva timp studiind în timpul zilei, dar nu vă puteaţi aminti toate lucrurile pe care le-aţi învățat.

Dar odată ce-ați dormit, începeați să vă amintiți mai multe despre ceea ce ați studiat în ziua precedentă.

De fapt, funcția somnului de a permite creierului să facă noi legături a fost demonstrată printr-un experiment simplu, dar foarte ingenios.

În cadrul experimentului, două grupuri de persoane au fost rugate să învețe o rutină de atingere a butoanelor într-o anumită ordine.

Un grup de persoane a fost rugat să repete sarcina după ce a fost treaz timp de 12 ore, în timp ce celui de-al doilea grup i s-a cerut să o repete după ce a dormit ​​timp de 12 ore.

Persoanele din al doilea grup au avut rezultate mult mai bune.

Somnul vă ajută creierul să vă scape de toxine

La fel ca orice alt organ din corpul tău, creierul tău trebuie să mănânce, iar când acesta se hrăneşte, produce unele aşa zise „produse secundare”.

Aceste produse secundare sunt formate din activitatea creierului și se acumulează în creier în timpul zilei.

Dar una dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani arată, creierul îşi măreşte capacitatea de a se curăţa singur când dormim.

Creierul are propriul sistem limfatic care elimină toxinele și seasigură că nimic străin nu vine în contact cu creierul.

Când dormim, spațiul dintre celulele creierului se extinde. Acest lucru permite sistemului nostru limfatic să curățe toate resturile prin fluidul cerebral.

Poate cel mai important lucru cu privire la acest proces de curățare este că poate elimina proteinele beta-amiloid care acționează ca un precursor al dezvoltării bolii Alzheimer.

Obținerea unui somn suficient vă va ajuta să vă curățați singuri, scăzând șansele de a dezvolta Alzheimer.

Somnul influențează creativitatea

Creativitatea noastră este puternic influențată de somn.

Nu, acest lucru nu va afecta numai sculptorii și pictorii. Folosim creativitatea în fiecare zi. De fapt, de cele mai multe ori când apare o soluție ingenioasă la o problemă, fie că este una matematică sau fizică, folosim părțile creative ale creierului nostru.

Gândirea divergentă este capacitatea noastră de a gândi în afara casetei. Când oamenii trebuie să treacă un gard, vor căuta o poartă. Ei bine, modul creativ de a rezolva această problemă ar fi să sară peste gard sau să taie o gaură în gard.
Desigur, aceasta este o simplificare a gândirii creatoare, dar este un bun exemplu vizual.
Când suntem lipsiți de somn, creierul își pierde capacitatea de a gândi creativ.
Deci, dacă doriți să fiți creativi și să veniți cu soluții inovatoare mai des, asigurați-vă că dormiți suficient.

Somnul este important pentru cunoaștere

Deprivarea somnului afectează toate aspectele cunoașterii noastre, de la luarea deciziilor la atenție. De aceea, lipsa de somn atunci când conduci este foarte periculoasă.
Chiar dacă pentru mulți dintre noi conducerea este aproape o a doua natură și o facem cu un fel de automatism, este încă un proces foarte complex. Când conducem, creierul nostru trebuie să se concentreze asupra mai multor lucruri simultan. Trebuie să ne coordoneze mișcările mâinilor și picioarelor, trebuie să fim conștienți de tot ce vedem și trebuie să fim receptivi la tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru.
Acesta este motivul pentru care persoanele care sunt lipsite de somn sunt mai susceptibile de a fi implicate într-un accident.

Deprivarea somnului vă afectează funcția cognitivă, iar creierul dvs. nu reușește să înregistreze tot ceea ce se întâmplă sau este greu să facă acest lucru.

Deprivarea somnului are și un impact negativ asupra memoriei și atenției dvs. de lucru.

Medicii recomandă să dormiţi cel puţin 7-9 ore pe noapte pentru o recuperare optimă.

Persoanele care au dormit voluntar cu 2 ore mai puțin decât programul obișnuit au avut rezultate mai slabe în anumite sarcini care implicau memorie și atenție pe termen scurt decât au făcut-o atunci când au urmat ritmul lor normal de somn.

Pierderea somnului este interconectată la depresie

Depresia este conectată la probleme de somn. Persoanele care suferă de depresie pot avea dificultăți de somn sau pot dormi foarte mult.
Da, şi inversul este adevărat.
Oamenii care sunt lipsiți de somn au șanse mai mari de a dezvolta depresie sau pot simți o agravare a simptomelor lor dacă sunt deja deprimați.
Mai multe studii au arătat că persoanele care dorm mai mult de 8 ore pe noapte și cei care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte sunt mai susceptibili de a fi deprimați decât cei care dorm între 6-8 ore.
Persoanele care suferă de deprivare cronică de somn și insomnie sunt mult mai probabil să dezvolte probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia.
O parte din motivul pentru care se întâmplă acest lucru este că creierul nostru are un ritm circadian. Ritmul circadian este ciclul zilnic de somn-trezire.
Majoritatea funcțiilor noastre corporale depind de ritmul circadian, deci este foarte important să îl menținem.
Când oamenii sunt lipsiți de somn, ritmurile lor circadiane sunt perturbate, iar creierul lor are un timp dificil de coordonare a funcției organismului în noul ritm. De aceea s-ar putea să aveți uneori nevoie de o săptămână întreagă pentru a vă recupera după ce ați pierdut o noapte întreagă de somn.

Somnul este necesar pentru dezvoltarea creierului

Având copii mici poate fi dificil, dar având copii mici obosiți poate fi o adevărată provocare.
Deprivarea somnului are multe efecte pe termen scurt asupra copiilor și le este oarecum dificil să se descurce, dar poate afecta efectiv dezvoltarea lor pe termen lung.
Obținerea unui somn suficient este unul dintre cele mai importante ingrediente pentru creierul în creștere. De aceea bebelușii, copiii mici, copiii și adolescenții dorm mai mult decât adulții.
Studiile au legat pierderea somnului cu șanse mai mari de a dezvolta simptome ADHD la copii.
Alte studii au arătat că pentru copii, fiecare minut în plus de somn contează.
Copiii care au dormit doar 18 minute în plus au avut o creștere semnificativă a performanței școlare.

Deprivarea somnului poate afecta copiii în mod diferit decât adulții. Copiii care au fost lipsiți de somn au prezentat modificări ale creierului în regiunile din spate ale creierului lor, în timp ce adulții lipsiți de somn au prezentat schimbări în regiunile lor frontale.

Este încă neclar modul în care aceste diferențe pot influența dezvoltarea creierului, dar cu siguranță nu este bine.

Deoarece fiecare minut suplimentar de somn este important pentru creierul în creștere, unele școli și-au schimbat programul de școală pentru a adapta mai bine creierului nevoia de somn.

 

Somnul este important pentru sănătatea fizică

Chiar dacă restul corpului tău nu are nevoie de somn la fel de mult ca și creierul tău, privarea de somn poate încă să o afecteze.

Studiile au corelat lipsa de somn cu presiunile crescute ale sângelui, cu creșterea frecvenței cardiace și cu rata de contractilitate a inimii și cu nivelurile mai ridicate ale cortizolului.

Alte studii au arătat că lipsa somnului poate crește riscul de apariție a diabetului zaharat și a nivelurilor de inflamație care pot crește riscul de cancer.

Ciclul de somn-trezire al organismului nostru este foarte important deoarece influențează toate funcțiile corpului.

Corpul uman este „proiectat”,ca să zic aşa, să se trezească în timpul zilei când este lumină afară și să doarmă când este întuneric.

Melatonina, un hormon pe care corpul nostru îl produce, este eliberat când soarele coboară și vă face să vă simțiți mai puțin atent.

Nivelurile noastre de melatonină din sânge rămân ridicate timp de aproape 12 ore pe noapte și sunt abia detectate în timpul zilei.

Somnul influențează pregătirea dvs. ca sportiv şi nu numai

A dormi corect este, de asemenea, unul dintre primele lucruri pe care un antrenor personal vă va recomanda.

Nu numai că a dormi mai mult ajută muşchii a se recupera după antrenament, dar va reduce, de asemenea, şansele de a vă răni.

Având parte de un somn bun zilnic va crește, de asemenea, performanța dvs., și veți alerga mai repede, ridicați mai multe greutăți și depășiți performanțele fizice.

Sportivii cum ar fi Lebron James, Roger Federer, Usain Bolt, Venus Williams, pretind că dorm mai mult de 10 ore în fiecare zi.

În timpul somnului, creierul dvs. face noi conexiuni și consolidează căile neurale pe care le consideră utile.

Acest lucru vă va ajuta să învățați mai repede abilitățile noi.

A dormi în mod corespunzător va crește, de asemenea, nivelul de energie.

Formarea riguroasă necesită multă disciplină și tenacitate mentală, iar un somn bun îți va îmbunătăți concentrarea.

Motivarea și voința pot duce la rezultate reușite.

Dezvoltați o rutină de somn

Odată ce suntem lipsiți de somn, creierul nostru se mănâncă. Atunci când se confruntă cu privarea cronică de somn, creierul nostru devine confuz, iar celulele care se ocupă de obicei de eliminarea deșeurilor din creier ajung să mănânce alte celule ale creierului.

Acest lucru ar putea duce la consecințe severe asupra sănătății mintale pe termen lung.

Cea mai bună modalitate de a evita această situație este dezvoltarea și respectarea unei rutine de dormit.

Dezvoltarea unei rutine de somn poate fi dificilă la început, deoarece va trebui să dormiți și să vă treziți în același timp al zilei, în fiecare zi.

Adevărul este că oricine folosește o rutină de somn la început se luptă puțin, dar odată ce te obișnuiești, totul devine mai uşor.

Nu veți simți că a-l vostru creier vă îngheață gândurile și nu veți mai fi somnoros dimineața.

Odată ce sunteți obișnuiți să aveți suficient somn, corpul vostru vă va răsplăti.

Creierul dvs. va funcționa mai bine și veți găsi o nouă motivație și concentrare.

Veți avea o dispoziție mai bună și veți putea să vă ocupați de mai multe sarcini fără a vă obosi.

Câteva sfaturi privind dezvoltarea unei rutine de somn

Să aveți o rutină pentru culcare – Crearea unei rutine pentru culcare va permite creierului dvs. să înregistreze faptul că doriți să dormiți. Rutina poate fi simplă sau complexă, nu contează deloc atâta timp cât funcționează. Puteți încerca să citiţi, de exemplu.
Evitați utilizarea obiectelor gadget – Utilizarea dispozitivelor mobile atunci când vă aflați în pat poate să vă păcălească creierul pentru a crede că este dimineaţă.
Luați un supliment pentru somn– pentru a vă îmbunătăți somnul și pentru a ajuta creierul să atingă niveluri mai profunde de somn, puteți lua un supliment pentru somn(zinc, vitamina B6 și magneziu), un ajutor natural pentru somn, 30 de minute înainte de a adormi.
Evitați consumul de cafeină – Cofeina este un stimulent natural și, chiar dacă vă puteți bucura de o băutură energizantă sau o cafea în după-amiaza, nu ar trebui să faceţi asta.
Meditează – Meditatia te poate ajuta sa dormi mai bine. Puteți medita fie înainte de a merge la culcare, fie puteți medita în pat, înainte de a adormi.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *