Ştevia – o altă plantă cu proprietăţi uimitoare


Descoperită în 1899, ştevia (stevia rebaudiana), are virtuți pe care se răspândeau rapid, până când știința medicală mondială a devenit interesată de studierea proprietăților sale virtuoase.

În zilele noastre, ştevia este o opțiune diferită pentru dieta zilnică. Există deja multe companii dedicate procesării și comercializării, precum și cercetări științifice în Japonia, Statele Unite, Elveția, Italia și Germania.

Ştevia pe piață

Marketingul său este limitat prin faptul că este reglementat ca un supliment alimentar. Ar fi mult mai mare în cazul în care este recunoscut ca un aditiv alimentar, în cazul în care alți îndulcitori sintetici care sunt toxici, dar sunt protejaţi de guvernele țărilor respective.

În majoritatea țărilor, Ştevia nu este considerată ca îndulcitor, pentru că pune multe bariere pentru a nu fi listată ca îndulcitor natural certificat, deoarece ar fi un mare concurent al îndulcitorilor sintetici care au efecte secundare asupra sănătății umane. Piața îndulcitorilor sintetici este considerată o piață inițială potențială.

Numai în Japonia există 1500 de studii științifice care susțin consumul şteviei. Există, de asemenea, nenumărate studii în Danemarca, Brazilia, Israel și Canada.

Cel mai mare producător este China, care comercializează 50% din producția sa pe piața internă, 40% exporturi către Japonia, iar restul 10% pentru Coreea, Indonezia și Statele Unite. Paraguay este al doilea producător mondial. Principalii săi clienți sunt Japonia și Brazilia. De asemenea, exportă în cantități mai mici în Europa și Mexic.

Ştevia: nu dăunează sănătății

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și alte organizații internaționale au prezentat-o ​​ca un produs sigur pentru consumul uman. Acesta este un precedent pentru ca ulterior să fie considerat îndulcitor natural atât în ​​Statele Unite, cât și în Europa, cu care piața mondială ar putea să se extindă exponențial.

Frunzele de ştevie în America de Sud conțin, în medie, 8 – 12% steviozidă. În schimb, frunzele din China conțin 5 până la 6% din acest element, care este compensat de volumul mare de producție.

Îndulcitor 100% natural fără calorii

Ştevia este o plantă dulce şi perenă a familiei Asteraceae, originară din Paraguay, care creşte la graniţa cu Brazilia.
În 1952, în Statele Unite au confirmat faptul că Ştevia a fost cel mai dulce produs natural cunoscut până în prezent.
În 1954, japonezii l-au cultivat în sere. În 1971, omul de știință chinez Tei Fu-Chen a vizitat Brazilia și a folosit o metodă non-chimică pentru extragerea ingredientului activ.
Se folosește în brutărie, patiserie, sosuri, iaurt, înghețată etc. De asemenea, în băuturile răcoritoare, inclusiv în versiunea japoneză a Coca-Cola Diet din anii ’80.
Este complet sigur pentru sănătate. Guvernele care și-au aprobat utilizarea sunt: ​​Japonia, China, Brazilia și Coreea de Sud.
Statele Unite au permis utilizarea sa ca aditiv alimentar.

Ştevia eficientă împotriva diabetului

Glicozida prezentă în ştevie are o acțiune hipoglicemică care îmbunătățește circulația pancreasului și astfel crește producția de insulină, reducând glicemia.

Studiile susțin că steviozidul, ingredientul activ al acestei plante, induce celulele beta ale pancreasului să genereze o secreție considerabilă de insulină foarte importantă în tratamentul diabetului de tip 2.

La spitalul Taipei din Taiwan au descoperit că are un efect hipotensiv, adică acționează ca un vasodilatator, diuretic și cardiotonic.

Luptă împotriva obezității

Ştevia reduce anxietatea și apetitul pentru alimente dulci. Este folositor în dietele de slăbire. În China, ceaiul de ştevie este folosit pentru a pierde în greutate. În Japonia, înlocuiește trestia de zahăr cu 50%.

Alte beneficii ale şteviei pentru organism

  • Este un cardiotonic puternic, reglează presiunea și bătăile inimii.
  • Are acțiune digestivă, este diuretic și antiacid. În acest fel, ajută la eliminarea toxinelor.
  • Are proprietăți anti-reumatice.
  • Antimicrobian prin natură, extractul din această plantă elimină bacterii multiple, cum ar fi Salmonella, Staphylococcus și bacili.
  • Se caracterizează prin efectele sale anti-cariilor și prin stoparea creșterii numărului de trombocite. (Aici găsiţi apă de gură ce conţine ştevia.)
  • Combate anxietatea, acționând asupra sistemului nervos.
  • Este antioxidant.
  • Cu efect dermic mare, revitalizarea celulelor epiteliale, ajută la vindecarea rapidă a rănilor.

Distribuiți mai departe acest articol. Este destul de interesant. Aştept comentariile voastre cu privire la acesta.


4 răspunsuri la “Ştevia – o altă plantă cu proprietăţi uimitoare”

  1. Până acum, am folosit ștevia doar în ciorbă. Dacă tot rezist cu greu tentațiilor dulci, s-ar putea să-i reconsider modalitățile de întrebuințare.

  2. Făcea bunica mea un borș de ștevie – curcubeu pe cerul gurii! Ar trebui să ne întoarcem mai des la bunătățile din natură care sunt adevărate comori!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *