Piperul negru, beneficii nebănuite pentru sănătate


Top 10 beneficii ale piperului negru

Piperul negru este utilizat nu doar pentru a da gust mâncării, ci şi sub formă de supliment alimentar pentru rezolvarea multor probleme de sănătate. Cele mai cunoscute beneficii ale sale sunt legate de capacitatea acestuia de a regla digestia şi a stimula absorbţia nutrienţilor, a grăbi procesul de slăbire şi a trata simptomele răcelii.

Iată principalele 10 motive pentru care piperul negru este un condiment atât de valoros pentru sănătate:

1. Are efect antioxidant şi antiinflamator

Datorită compuşilor săi, piperul negru are efect antioxidant, adică luptă împotriva radicalilor liberi. Factorii de mediu, cum sunt poluarea, radiațiile, fumatul și pesticidele, pot produce radicali liberi. Radicalii liberi sunt răspunzători de creșterea riscului de apariție a cancerului, cataractelor, bolilor cardiovasculare, precum și de îmbătrânirea celulelor și a întregului organism.

Un alt factor important care ne afectează sănătatea este inflamaţia cronică. Alimentaţia nesănătoasă produce adesea inflamaţii în organism, ducând, în timp, la apariţia unor boli cronice. Antioxidanţii din piperul negru ajută la reducerea inflamaţiilor, contribuind la prevenirea sau la tratarea bolilor inflamatorii.

2. Este benefic în combaterea infecţiilor bacteriene

Piperul negru are un puternic efect antibacterian, de aceea este foarte util în tratarea infecţiilor. Cercetările publicate în revista Phytomedicine au arătat că substanţele active din piperul negru au fost eficiente în distrugerea bacteriilor gram-pozitive (inclusiv Stafilococul auriu) și împotriva anumitor tulpini bacteriene gram-negative. De asemenea, piperul stopeaza proliferarea bacteriilor din tractul digestiv şi grăbeşte vindecarea.

3. Este un sprijin în lupta împotriva depresiei

În timp ce medicamentele antidepresive au efecte secundare şi produc dependenţă, piperul pare a fi un remediu eficient şi sigur.

Piperina, substanţa activă din piper, este responsabilă de efectele antidepresive ale acestuia. De asemenea, piperul îmbunătăţeşte funcţiile creierului şi creşte capacitatea de memorare. Studiile ştiinţifice, publicate în reviste medicale precum Jurnalul de toxicologie alimentară și chimică, au arătat că piperul este benefic în tratarea depresiei, sporind, în acelaşi timp, în mod semnificativ funcţionalitatea creierului.

4. Ajută în procesul de digestie

În stomac, se secretă acidul clorhidric, care este esențial pentru procesul de digestie. Piperul negru crește secreția acestui acid, care ajută organismul să digere alimente. De asemenea, piperul previne producerea de gaze intestinale și stimulează transpirația și urinarea, ceea ce ajută la eliminarea toxinelor din organism şi calmarea crampelor abdominale.

Prin rolul lui detoxifiant, piperul are rol protector şi asupra celulelor ficatului, care pot suferi dacă nivelul toxinelor este mult prea mare.

5. Contribuie la absorbţia nutrienţilor

Consumul de piper negru ajută organismul să absoarbă mai multe substanțe nutritive din alte alimente. Folosirea piperului negru cu fructe, legume sau orice alt fel de mâncare va ajuta organismul să absoarbă nutrienții la potențialul lor maxim.

6. Ajută la scăderea în greutate

Celulele de grăsime trebuie să fie rupte pentru a putea pierde în greutate. Stratul exterior de culoare închisă al piperului poate accelera ruperea acestor celule grase și te ajută să creşti rata metabolică, aceasta ducând, la rândul ei, la reducerea greutății. Datorită proprietăților sale carminative, piperul ajută și la reducerea balonării.

În plus, piperul este benefic în tratarea celulitei, care dă mari bătăi de cap multor femei.

7. Este un bun remediu pentru tuse și răceală

Piperul negru are proprietăți expectorante care ajută la reducerea simptomelor asociate cu tusea și alte probleme respiratorii. Este adesea recomandat ca ingredient în remedii pentru tuse. Cea mai bună metodă de utilizare a acestuia în caz de tuse este să amesteci un sfert de linguriţă de piper cu o lingură de miere.

Piperul este, de asemenea, foarte util în caz de sinuzită sau congestie nazală, ajutând la eliminarea depunerilor de mucus din tractul respirator. Aşadar, atunci când eşti răcit sau tușeşti, consumă mâncăruri şi supe piperate.

8. Oferă un aspect sănătos şi luminos pielii

Piperul negru este plin de nutrienți necesari organismului nostru. Consumul regulat al acestui condiment ajută la obținerea unui ten strălucitor și a unei pieli fericite. Poate fi folosit și ca exfoliant, adăugat în miere sau iaurt.

Se crede că piperul poate ajuta şi în tratarea bolii vitiligo, care determină depigmentarea anumitor zone ale pielii. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Oregon, conţinutul de piperină al piperului poate stimula pielea să secrete melanocite, acele celule pigmentare responsabile de culoarea pielii. Aceştia susţin că tratamentul topic cu piperină, combinat cu terapia cu lumină ultravioletă, ar fi mult mai bun decât alte tratamente chimice pentru vitiligo.

9. Menţine sănătatea cavităţii bucale

Datorită proprietăţilor sale antiinflamatoare şi antibacteriene, piperul ajută în combaterea cariilor, calmează durerile de dinţi şi inflamaţiile gingivale, contribuind la prevenirea şi tratarea celor mai frecvente afecţiuni ale cavităţii bucale: halitoză, infecţii, gingivită, parodontoză.

10. Este benefic pentru o inimă sănătoasă

Piperul negru este adesea recomandat de medici pentru a fi adăugat în diverse preparate consumate de pacienţii care suferă de boli de inimă. Piperul negru ajută la scăderea colesterolului acumulat în artere, prevenid, astfel, afecţiuni precum ateroscleroza, principala cauză a atacurilor de cord.

Găsiți întregul articol pe viataverdeviu.ro.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *