Denumite şi esenţe vegetale, uleiuri volatile sau esenţe aromatice, uleiurile esenţiale sunt obţinute din frunzele, rădăcinile, florile, fructele şi din seminţele plantelor.
Uleiurile esențiale nu se folosesc la întâmplare. Întotdeauna trebuie diluate și mai ales dozate cu mare grijă. Se folosesc cantități mici, câteva picături, pentru că sunt foarte concentrate.
Ele sunt folosite de sute de ani, iar efectele lor miraculoase asupra fizicului şi psihicului uman constituie în continuare un subiect important în atenţia oamenilor de ştiinţă. Iată câteva uleiuri esenţiale cu proprietăţi medicinale remarcabile:
Uleiul esenţial de bergamota
Uleiul esenţial de bergamota este un ulei parfumat, obţinut din fructele arborelui Citrus Beragamia, originar din sud-estul Asiei. Este un ulei utilizat nu doar pentru aromoterapie ci şi în compoziţia parfumurilor şi a apei de colonie.
Ulei esenţial de lavandă
Este cel mai des folosit şi mai cunoscut ulei esenţial şi considerat de mulţi aromaterapeuţi un panaceu universal. Are proprietăţi analgezice, antidepresive, antiseptice, antivirale, tonic general. Deosebit de eficient în combatera durerilor de cap şi în vindecarea arsurilor.
Uleiul esenţial de busuioc
Are un miros proaspăt şi este adesea utilizat în aromaterapie. Mirosul acestuia, trezeşte mintea la claritate şi gândire, calmează, relaxează congestia sinusurilor, este eficient în tratarea răcelilor şi a febrei. Datorită energiei sale fierbinţi, se distinge prin eficienţa în bolile bronhopulmonare, hormonale, nervoase (epilepsie, paralizie) şi psihice (depresie şi astenie în special) precum şi în tratarea problemelor menstruale. Combate surmenajul, anxietatea, şi cefaleea.
Uleiul esenţial de rozmarin
Notele sale de vârf proaspete împrospătează şi fortifică fiind deosebit de util în întărirea memoriei, este un tonic excelent pentru pielea capului prevenind apariţia mătreţii şi ajutând la creşterea părului. Are proprietăţi analgezice, antiseptice, carminative, digestive, stimulente, tonic general. Şi pe deasupra, în tradiţiile orientale este considerat un simbol al prieteniei şi al iubirii.
Uleiul esențial de lemn de trandafir
Acesta ajută la calmare, echilibrează stările emoționale și e recomandat pentru a induce starea de relaxare.
Uleiul esenţial de lemn de cedru
Aceasta este un ulei parfumat care provine din lemnul arborelui Juniperus virginiana, întâlnit în America de Nord. Arborele a fost descoperit în urmă cu mii de ani, încă din Egiptul antic, iar acest ulei se consideră că ar fi unul dintre primele extrase vreodată.
Uleiul esențial de tămâie
Uleiul de tămâie e recomandat în cazuri de depresie postnatală, detensionează și limpezește mintea. Se poate combina cu santal pentru efect antistres.
Ulei esenţial de eucalipt
Există peste 600 specii de eucalipt dintre care cca 20 sunt utilizate pentru producerea uleiurile esenţiale. Uleiul esenţial de eucalipt este cel mai folosit ulei în tratarea simptomelor de răceală, gripă şi alte boli ale sistemului respirator. Deosebit de util în masarea zonelor tensionate. Are proprietăţi analgezice, bactericide, antinevralgice, expectorante, febrifuge.
Uleiul esenţial de iasomie
Uleiul esenţial de iasomie cu miros dulce se extrage din Jasminum grandiflorum, o floare care îşi are originile în China. Uleiul esenţial de iasomie este destul de scump şi are proprietăţi importante, ajutând la vindecarea a multor probleme de sănătate de la depresie până la durerile presupuse de naşterea naturală. Este cunoscut mai ales pentru proprietăţile sale relaxante.
Ulei esenţial de geranium (Pelargonium graveolens)
Este unul dintre cele mai utile uleiuri folosite în masajele anticelulitice. Ajută la cicatrizarea rapidă a rănilor şi are rezultate bune în atenuarea durerilor menstruale. Are o aromă oarecum asemănătoare cu aroma de trandafir şi este folosit cu succes fabricarea cosmeticele homemade. Totodată, creează o senzaţie de confort şi siguranţă.
Uleiul de ricin
Compresele cu ulei de ricin sunt plasate pe piele pentru a creşte circulaţia şi pentru a promova vindecarea şi regenerarea ţesuturilor şi organelor afectate. Este folosit pentru a stimula ficatul, ameliora durerea, creşte circulaţia limfatică, reduce inflamaţia, şi îmbunătăţeşte digestia.
Ulei de Ylang-Ylang
Ylang-Ylang înseamnă „floarea florilor” în limba malaysiană şi are o aromă exotică. Este folosit pentru tratarea neliniştii, furiei, depresiei. Are proprietăţi antidepresive, antiseptice, puternic afrodisiace, sedative. Are o aroma puternică, dulce iar atunci când este folosit într-un ulei de masaj reduce inhibiţiile şi aprinde pasiunea.
Ulei esenţial de mentă
Previne răcelile şi gripa, este folosit cu succes în inhalaţii şi băi cu abur faciale pentru a curăţa tenul afectat de acnee. Are proprietăţi analgezice, antiseptice, antispasmodice, digestive, expectorante, tonic nervos. Din punct de vedere psihologic ajută la concentrarea atenţiei.
Uleiul esenţial de lămâie
Nu este nici o supriză că uleiul esenţial de lămâie este unul preferat de multe persoane. Lămâia este foarte apreciată atât pentru mirosul sau cât şi pentru faptul ca are numeroase calităţi terapeutice. Aceasta îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare, uşurează procesul digestiei şi reduce simptomele artritei şi acneei.
Ulei de arbore de ceai (Melaleuca alternifolia)
Este foarte eficient împotriva virusurilor, bacteriilor, ciupercilor; previne apariţia răcelilor şi a gripei. Are proprietăţi antiseptice, antivirale, bactericide, ciactrizante, fungicide, stimulante.
Ulei esenţial de vetiver
Uleiul esenţial de vetiver este supranumit „uleiul liniştii”. Are o aromă care aduce cu mirosul pământului. Vetiverul alungă moliile, este indicat pentru tenul matur, relaxează, stabilizează.
Uleiul esenţial de muşeţel
Muşeţelul este cunoscut pentru caracteristicile sale calmante (în special ale ceaiului). Uleiul esenţial se extrage din frunzele plantei. Exista două tipuri de muşeţel (roman şi german), iar uleiul esenţial utilizat pentru aromoterapie poate fi obţinut din ambele soiuri deşi proprietăţile acestora sunt ușor diferite.
Uleiul esențial de magnolie
Îmbunătăţeşte starea de spirit, e antidepresiv. E un bun calmant în special în cazul emoțiilor puternice. Liniștește și redă optimismul.
Uleiul esențial de fragonia
Ajută la armonizare și împăcare cu sinele, echilibrare mentală și sufletească, îndepărtează gândurile negative și ajută la reinstalarea optimismului. De ajutor în cazurile de epuizare fizică și mentală, de lipsă de energie sau oboseală cronică.