Trifoi, remediu pentru sănătate


Alb sau roşu, trifoiul are acţiune tonică asupra întregului organism şi are indicaţii pentru afecţiuni diverse, de la boli ginecologice până la reumatism şi spondiloze.

Cele două specii de trifoi, trifoiul alb (Trifolium repens) şi trifoiul roşu (Trifolium pratense) sunt plante ierboase des întâlnite în flora spontană a României. Dintre substanţele conţinute de trifoi, cele mai importante sunt cromul, calciul, fosforul, magneziul, potasiul şi vitaminele C, B1 şi B3. Prin urmare, indiferent de tipul trifoiului, alb sau roşu, infuziile preparate din această plantă au un efect tonic şi revitalizant asupra organismului. Totuşi, în funcţie de specie, trifoiul aduce organismului şi unele beneficii specifice, de aceea indicaţiile terapeutice ale trifoiului alb sunt diferite de indicaţiile terapeutice ale trifoiului roşu.
În tradiţia populară, din flori de trifoi alb se făcea un ceai pentru durerile de stomac. Planta întreagă se folosea contra leucoreei. Se mai punea în băi pentru copiii slabi, ca să se întărească.

Trifoiul alb conţine saponozide, flavonoizi, ulei volatil, substanţe minerale. Plantă este tonic, antiinflamator, decongestiv, fortifiant tonic, calmant al durerilor.
Se poate folosi la următoarele afecţiuni: convalescenţă, dureri gastro-intestinale, gripă, leucoree, răceli. Se folosesc doar florile, două linguriţe de plantă mărunţită se vor pune în 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.

Trifoiul roşu, e o plantă furajeră, dar ceaiul din tulpini florifere e bun contra tusei. Se mai foloseşte la băi contra reumatismului. Rezolvă problemele hormonale ale femeilor, acesta conţine o substanţă cu rol asemănător estrogenului în organism, de aceea, fitoterapeuţii consideră că ceaiul din această plantă poate fi util în rezolvarea principalelor probleme hormonale la femeii, în special odată cu intrarea la menopauză: bufeuri, dereglări menstruale etc.
În plus, datorită fitoestrogenilor din compoziţie, florile de trifoi roşu protejează integritatea oaselor, prevenind demineralizarea acestora odată cu înaintarea în vârstă. De calităţile trifoiului pot beneficia însă şi femeile aflate în plină fertilitate, deoarece acesta poate fi folosit ca adjuvant în tratarea unor afecţiuni ginecologice, prevenind riscul de infertilitate asociat infecţiilor sexuale.

Preparatele de bază de trifoi roşu(Trifolium pratense) au efecte antiseptice, anti-inflamatoare, diuretice, anti-alergice şi anti-fungice, confirmate de medicina modernă.

Pentru uz intern, preparatele pe bază de trifoi roşu sunt recomandate în:

Detoxifierea sistemului limfatic

Într-un litru de apă în clocot se adaugă 4 linguri de trifoi mărunţit şi se lasă să fiarbă timp de 10 minute. Vasul se îndepărtează de pe foc, se acoperă şi se lasă la infuzat timp de 20 de minute. Se strecoară şi se consumă cald.

Se administrează câte o cană, de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale, timp de 45 de zile. Tratamentul se poate face de 2 ori pe an.

Tulburări digestive, constipaţie

Se toarnă o cană cu apă clocotită peste 2 linguri de inflorescenţe de trifoi. Se acoperă, se lasă la infuzat timp de o oră, după care se strecoară.

Se consumă câte un sfert de cană, de 4 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă, timp de 3 – 4 zile.

Angină pectorală

Peste 1 pahar de flori de trifoi se toarnă o jumătate de litru de alcool de 40 de grade. Conţinutul se lasă la macerat timp de 14 zile, într-un loc întunecos. Flaconul se agită zilnic, iar la final, compoziţia se filtrează.

Se consumă câte 1 lingură de preparat, de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale, timp de 2 luni.

Pietre la rinichi

Se toarnă o cană cu apă clocotită peste o lingură de plantă mărunţită, se lasă la infuzat timp de 30 de minute, apoi se strecoară.

Se administrează câte 100 ml, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor principale, timp de 21 de zile. După o pauză de o lună, cura se poate relua.

Diabet

Peste un vârf de cuţit de flori uscate de trifoi se toarnă o cană cu apă clocotită, se acoperă şi se lasă la infuzat timp de 30 de minute, apoi se strecoară.

Se administrează câte 1 lingură, de 3 ori pe zi, inainatea meselor principale, timp de 3 săptămâni. După o pauză de 10 zile, tratamentul se reia.

Ulcer gastric

Se adaugă o cană de apă clocotită peste o lingură de rădăcină uscată şi mărunţită de trifoi. Se pune la fiert pe baie de abur, timp de o oră, se strecoară, apoi se completează cu apă fiartă şi răcită până la volumul iniţial (de 250 ml.).

Se consumă câte 1 lingură, de 5 ori pe zi, după masă, timp de 2 săptămâni. După o pauză de o lună, tratamentul se mai poate relua încă o dată.

Ateroscleroză

În tratamentul aterosclerozei, se recomandă tinctura de trifoi, care poate fi găsită în magazinele cu profil naturist, sau care poate fi preparată acasă, astfel:

Tinctură de trifoi – Reţetă

Într-un borcan de sticlă de 2 litri de culoare închisă se adaugă flori de trifoi. Borcanul se umple pe jumătate. Peste flori se toarnă o jumătate de litru de vodcă sau alcool de 40 de grade, se acoperă şi se lasă într-un loc răcoros, timp de 2 săptămâni, agitând periodic recipientul. La final, lichidul se strecoară printr-un tifon pus în mai multe straturi.

Se administrează 1 linguriţă, o dată pe zi, cu 30 de minute înainte de prânz, timp de o lună. Se face o pauză de 10 zile. Tratamentul se poate repeta de încă 3 ori.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *