Tipuri de ten


Înainte de a folosi o mască de faţă, o cremă sau chiar să ştim cum sau de câte ori să ne exfoliem, este foarte important să ştim ce tip de piele avem .

Tenul mixt

Cei mai mulți dintre noi au piele mixtă. Este cel mai frecvent tip de ten, dar și cel mai dificil de întreținut, fiindcă are nevoi diferite. Zona frunţii, nasului şi bărbiei este afectată de exces de sebum (substanță grasă secretată de glandele sebacee), iar părțile laterale ale feței sunt predispuse la deshidratare, ceea ce arată un dezechilibru. Ritualul de îngrijire reprezintă o provocare pentru că scopul este tocmai restabilirea acestui dezechilibru. Pentru aceasta vei avea grijă să alegi produse eficiente în reglarea secreției de sebum de pe frunte, nas, bărbie, iar în același timp capabile să mențină o bună hidratare pe celelalte zone (obraji, tâmple).  Exfolierea este recomandată o dată pe săptămână, după care aplică o mască pentru reechilibrarea pielii. Din punct de vedere al machiajului, adaptează de asemenea produsele la nevoile tenului tău. Tenul mixt este foarte sensibil la agresiunile externe, motiv pentru care protecția solară este indispensabilă indiferent de anotimp.

Tenul gras

Piele cu aspect lucios, imperfecțiuni și pori dilatați. Tinerii se confruntă cu acest tip de ten. Tenul gras apare din cauza excesului de sebum, determinat în adolescență, dar uneori și după aceea de fluctuații hormonale. În cazul persoanelor cu ten gras, pielea este lucioasă porii sunt dilatați și vizibili la nivelul feței în ansamblu, iar cea mai mare problemă este acneea. Pielea grasă prezintă totuși unele avantaje: este mai puțin sensibilă decât pielea uscată și mai puțin predispusă la riduri. Cu toate acestea, tenul gras se irită ușor în prezența unor factori externi precum poluarea, soarele, frigul. Stresul are de asemenea un impact vizibil asupra persoanelor cu piele grasă, fiindcă accentuează secreția de sebum.

Pielea grasă nu este chiar o problemă de nerezolvat. Important este ca îngrijirea să vizeze combaterea excesului de sebum. Pentru demachiere și curățarea feței sunt indicate produse cu textură de gel sau spumă. Poate fi folosită și o loțiune care contractează țesuturile . Fiindcă și pielea grasă are nevoie de hidratare, dimineața și seara vei aplica o cremă lejeră. Pentru purificarea pielii și eliminarea impurităților, poți apela la exfoliere și o mască purificatoare de două ori pe săptămână. Urmând acești pași vei putea menține echilibrul pielii și limita apariția coșurilor.

Tenul uscat

Pielea uscată, în adevăratul sens al cuvântului, este foarte rară. În cazul femeilor care spun că au piele uscată este vorba mai degrabă despre piele foarte sensibilă, care se irită și se înroșește ușor. Tenul acestora este fin, pielea e subțire, cu aspect tern și lipsit de strălucire. Mai ales în sezonul rece apar senzații de disconfort, piele care strânge, mâncărimi, descuamare. Toate acestea apar din cauza lipsei de sebum, ceea ce conduce la deshidratare și permeabilitate crescută a filmului hidrolipidic. Acest tip de piele este întâlnit cu predilecție la persoanele în vârstă, deoarece cantitatea de sebum se reduce odată cu înaintarea în vârstă.

Pentru a-și recăpăta strălucirea și catifelarea, pielea uscată are nevoie de îngrijire cu efect hidratant și emolient. Pentru curățare vei folosi un lapte demachiant cu textură onctuoasă. Crema hidratantă este obligatorie dimineața și seara. Exfolierea nu este necesară mai mult de o dată pe lună, după care trebuie urmată de o mască intens hidratantă.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *