Stresul şi remediile antistres


 

Stres, sau stress, reprezintă sindromul de adaptare pe care individul îl realizează în urma agresiunilor mediului; ansamblu care cuprinde încordare, tensiune, constrângere, forță, solicitare,
Stresul afectează corpurile noastre în numeroase moduri, de la dureri de cap, tensiune la probleme de dormit. De asemenea, afectează şi apetitul. În unele cazuri nu ne putem opri din ronţăit, iar în alte situații nervoase, ne pierdem apetitul complet. Pentru acest caz există atât factori psihologici, cât și fiziologici.

Unde mi-a dispărut apetitul?

Hormonii produşi de glandele suprarenale, precum adrenalina sau cortizolul, duc la apariţia schimbărilor în sistemul digestiv (senzaţia de greaţă, de arsură la stomac, lipsa poftei de mâncare şi dureri abdominale).

De ce nu pot să mă opresc din mâncat?

Stresul se datorează în principal altor cauze, dar declanşează aceeaşi reacţie şi ne îndeamnă să mâncăm (şi nu orice, ci alimente cu un conţinut caloric ridicat!), chiar dacă organismul nostru nu are nevoie de hrană.
Astfel se explică nevoia noastră atât de dificil de controlat de ciocolată, îngheţată sau gustări bogate în carbohidraţi simpli atunci când cădem pradă stresului…
În plus, stresul pe termen lung duce la creșterea nivelului cortizolului hormonaldin corpul nostru. Acesta ne atrage să mâncăm mai mult.
Studiile au arătat că, persoanele care au consumat mâncare au avut o percepție scăzută a reduceri stresului. Acest rezultat este datorat în parte dopaminei care se eliberează în creierul nostru atunci când mâncăm. Problema este că pentru a obţine această stare de ,,bine” suntem nevoiţi să consumăm mult mai multă mâncare, ceea ce duce la creşterea în greutate şi nu e deloc sănătos.

Remediu. Planul de acțiune antistres…

Indiferent de situaţie, când suntem stresaţi, soluția este similară: toți trebuie să ne relaxăm. Poate fi mai uşor de spus decât de făcut, dar învăţarea de a ne dezactiva numerele individuale de stres cât mai mult posibil poate juca un rol important în răspunsul nostru la această problemă.
Dacă aveți tendința de a mânca prea mult, încercați să înlocuiți sacul cu chips-uri cu ceva liniștitor, care nu este legat de alimente, ca de exemplu un apel telefonic rapid cu un prieten cu care nu ați vorbit din când în când. De asemenea, puteți încerca să practicați respirația profundă sau pur și simplu să vă deplasați afară pentru o plimbare pentru a vă limpezi mintea.
Și dacă observați că v-ați pierdut pofta de mâncare, ar putea fi util să planificați mese – ceea ce veți mânca și când veți mânca – în avans.

În general, atunci când vine vorba de tehnicile de reducere a stresului, este mai bine să le poți transforma în viața de zi cu zi, decât să le folosești într-un moment în care lucrurile devin scoase de sub control. Ideea este următoarea, dacă uneori pare imposibil să ignorăm problemele cu care ne confruntăm, trebuie să învăţăm să controlăm stresul, înainte ca întreg organismul să clacheze.
Ceaiurile, alimentele, apa, mişcarea dezică şi aromaterapia sunt cele mai simple arme naturale cu care poţi înfrânge stresul.

Ceaiurile antistres

Există plante cu efect natural de relaxare, care pot fi administrate sub formă de ceaiuri sau suplimente alimentare. Printre plantele cu cele mai mari puteri de îndepartare a stresului din organism se numără muşeţelul, menta, ceaiul verde, floarea pasiunii sau valeriana.

Meditaţia

Meditaţia şi yoga sunt două arme antistres extrem de eficiente în combaterea tensiunilor care-ţi îmbolnăvesc corpul în fiecare zi. Înscrie-te la săli sau centre speciale şi învaţă să readuci armonia ȋn viata ta.

Alimentele antistres

Stresul este o stare emoţională de tensiune şi iritabilitate care poate fi combătută chiar şi cu ajutorul alimentaţiei. Există câteva alimente care au un puternic efect relaxant si care te ajuta să readuci calmul şi liniştea în viaţa ta.
Meniul tău antistres trebuie să conţină câteva alimente esenţiale, pe care este indicat să le consumi zilnic: ţelină, varză, legume verzi, orez brun, fructe de pădure, banane, fructe oleaginoase, usturoi, castraveţi sau avocado.

Aromaterapia

Menta, lavanda şi iasomia sunt doar câteva dintre aromele şi miresmele care au un efect liniştitor în organismul tău. Lasă miresmele acestor plante să pătrundă în corpul tău şi să readucă armonia în starea ta.

Mişcarea fizică

Desi s-a dovedit că sportul este un combatant puternic al stresului, foarte puţină lume acordă atenţie acestuia, sub pretextul că nu au niciodată timp să meargă la sală sau să facă antrenamente acasă. Medicii susţin că nu este nevoie de efort fizic organizat şi intens pentru a-ţi relaxa organismul şi a-ţi redobândi starea zen de odinioară.
Mersul pe jos, plimbările prin parc, dansul sau mersul cu bicicleta sunt doar câteva dintre activităţile fizice distractive şi deloc epuizante pe care le-ai putea integra în programul tău.

Apa

Apa este bautura esenţială a sănătăţii tale, fără de care organismul tău ar ceda foarte repede. Dincolo de faptul că ajută la funcţionarea optimă a organelor şi că te ajută să te menţii în formă, apa are un puternic efect terapeutic: de relaxare şi de combatere a durerilor din organism.
Apa are un rol detoxifiant în organism. Atunci cand eşti stresat, în corpul tău se acumulează foarte multe toxine care cresc riscul apariţiei diverselor boli şi afecţiuni. Apa ajută la curăţarea acestor toxine din organism, având un puternic rol antistres.

Bârfa

Bârfa e un alt remediu antistres. E dovedit, bârfa nu este doar o pierdere de timp. Se pare că este esenţial să vorbeşti cu şi despre ceilalţi dacă vrei să fii acceptat de cei din jur. Din punct de vedere social şi psihologic, bârfa este folositoare pentru că ajută la iniţierea şi la întărirea relaţiilor dintre oameni.

Tu ce metodă antistres foloseşti? Lasă un comentariu. ☺


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *