Rozmarin, condiment şi terapie


 

 

Rozmarin (Rosmarinus officinalis), este un arbust din familia Lamiacee, ce creşte în formǎ sǎlbaticǎ în zona mediteraneanǎ, în principal pe soluri calcaroase însă poate fi cultivat şi în grǎdini. Rozmarinul are numeroase întrebuinţări fitoterapeutice, fiind atât un condiment, o plantǎ meliferǎ dar şi un produs frecvent folosit în parfumerie.

Proprietăți medicinale de rozmarin

Rozmarinul conţine un ulei volatil, reprezentat prin borneol, camfor, eucaliptol, flavonoizi, acid rozmarinic, principii amare, rozmaricinã şi substanţe di- şi triterpenice.

Acţiunile rozmarinului:- anti-inflamator, hepatoprotector, carminativ, coleretic, antiseptic, antispastic, expectorant, digestiv, astringent şi digestiv.
-Rozmarinul, de asemenea, ajută la îmbunătățirea circulației sângelui.
-Este un remediu natural pentru dureri de cap.
-Inclus în alimente, ne ajută mai bine digestia.
-Îmbunătățește procesul de învățare și memoria.
-Reduce durerea premenstruală.
-Îmbunătățește starea generală a organismului.
-Infuzia de rozmarin aplicat scalpului şi părului după spălarea normală, întărește și luminează.
-Rozmarinul este excelent pentru a avea grijă de ficat şi vezica biliară.

Ameliorează oboseala şi durerile musculare cu ulei de rozmarin sau cremă, care se pot face acasă.
Rozmarinul poate fi folosit atât în uz intern prin prepararea infuziilor sau includerea ca plante aromatice în prepararea rețetelor, dar şi pentru uz extern ca uleiuri infusate sau pe bază de alcool.

Ulei terapeutic de rozmarin

Prepararea uleiului de rozmarin este foarte simplă. Acesta poate fi folosit pentru a elimina mătreaţa şi de a promova creşterea părului, pentru a relaxa picioarele obosite, deoarece stimulează circulația sângelui, pentru a calma durerile reumatice, oboseala musculară, îmbunătățirea și viteza de vindecare a rănilor, excelent şi ca expectorant ceea ce-l face foarte benefic pentru gripe şi multe altele…

Ingrediente

– rozmarin (de preferat proaspăt)
– ulei la alegere (de măsline, de migdale, argan, cocos …)

Preparare

Puneţi rozmarin zdrobit într-un borcan închis la culoare şi acoperiţi cu uleiul ales. Lăsaţi-l într-un loc răcoros și uscat timp de 30 de zile. Agitaţi borcanul în fiecare zi şi aveţi grijă ca rozmarinul să fie acoperit cu ulei.
După cele 30 de zile, strecuraţi uleiul şi îl puteţi utiliza după cum aveţi nevoie.

Pentru crema de rozmarin, nu trebuie decât să topiţi unt de cacao(proporţie de 75%) în baie de abur, iar când s-a topit adăugaţi ulei de rozmarin(proporţie de 25%) și amestecaţi bine. Untul de cacao va oferi, de asemenea, hidratare, va hrăni pielea uscată și calmează iritaţiile.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *