Năpraznicul. Acestă plantă vindecătoare se găseşte în special în zonele muntoase, la marginea pădurilor de brad sau molid, pe albiile pârâurilor, pe rupturile malurilor şi în zonele umede ale drumurilor forestiere.
De la năpraznic se folosește numai partea aeriană a plantei şi poate fi culeasă din iunie până în octombrie.
Puterea vindecatoare a napraznicului şi secretul acestei plante sunt strâns legate de capacitatea ei de a produce o regenerare rapidă chiar și într-un organism slăbit de boală și suferință. Are mai multe denumiri populare: în unele locuri i se spune buruiana de roșată, buruiană de săgetatură sau ciocul cucoarei, în alte zone ale țării este cunoscută ca iarba priboi sau iarba sângelui sau priboi, iar în alte locuri este denumită năprasnic sau iarba Sfântului Robert.
Beneficiile năpraznicului asupra aparatului reproducător
Germaniul, alături de fitohormonii din compoziţie joacă un rol important şi în vindecarea afecţiunilor care apar la nivelul aparatului reproducător, în special cel al femeilor. Fitohormonii sunt practic hormoni vegetali conţinuţi de plante care seamănă foarte mult cu hormonii feminini (estrogenul şi progesteronul) din punct de vedere al compoziţiei chimice.
În cazul femeilor, administrarea suplimentelor cu năpraznic sau consumul plantei sub altă formă (în special ca şi ceai), duce la rezultate foarte bune în ceea ce priveşte:
– combaterea chisturilor ovariene;
– tratarea fibromului uterin;
– reglarea tulburărilor menstruale (ciclu prelungit, sângerări excesive etc).
De asemenea, prin capacitatea de stimulare a ovulatie şi oxigenare a ţesuturilor organelor genitale, năpraznicul îşi dovedeşte utilitatea inclusiv în tratarea infertilităţii atât la femei, cât şi la bărbaţi.
Năpraznicul pentru uz extern
Pe piaţa de specialitate a produselor naturiste năpraznicul este disponibil sub formă uscată pentru ceaiuri, ca şi comprimate, respectiv tincturi, iar în cele mai multe cazuri administrarea este internă. Planta este destinată însă şi uzului extern, ca şi soluţie curativă pentru vindecarea de:
– hemoroizi;
– mai multe tipuri de herpes, inclusiv cel genital;
– stomatite;
– afecţiuni oculare precum conjunctivita şi cataracta.
Năpraznicul pentru tratarea cancerului
Năpraznicul se înscrie în lista plantelor ce pot fi utilizate cu încredere în tratamente curative şi de prevenţie a unei game diversificate de boli, una dintre acestea fiind cancerul. Boală necruţătoare în cele mai multe cazuri, cu localizări diferite în organism, cancerul poate fi tratat, potrivit unor studii şi cazuri reale, cu năpraznicul ca şi adjuvant.
Vorbim aici în special de cancerul de col uterin, de sân, de piele, intestinal şi pulmonar. Graţie conţinutului ridicat de germaniu, năpraznicul intensifică oxigenarea celulelor şi duce la eliminarea tumorilor, atât maligne, cât şi benigne.