Gutuile sunt un adevărat izvor de sănătate pentru organism. Pe vremuri, aceste fructe erau considerate un antidot pentru otravă. Astăzi, odată cu descoperirea fitochimicalelor din compoziţia lor, gutuile au devenit foarte apreciate în medicina naturistă.
Consumul lor ajută la combaterea bolilor diverse cum ar fi astm, diaree sau colesterol.
Citiţi în continuare pentru a afla toate beneficiile.
Gutuile nu sunt consumate proaspete din cauza astringenței lor (determinată de conţinutul ridicat de tanin). Acestea sunt utilizate sub formă de jeleuri şi gemuri întrucât cuprind cantităţi importante de pectină. Fructul mai poate fi consumat sub formă de compoturi sau copt. Toamna este momentul în care acestea se colectează.
Gutuile conţin vitamine
Gutuia poate fi mâncată ca atare atunci când este coaptă, sau poate fi mâncată cu zahăr. Este folosită la marmelade și compot sau poate fi coaptă în cuptor. Puternica ei aromă o face să fie un bun complement pentru unele prăjituri. Conținutul ei nutritiv este mic, având totuşi nenumărate vitamine și minerale: – Glucide
– Zaharuri
– Fibre dietetice
– Grăsimi
– Proteine
– Vitamina A
– Niacina (vitamina B3)
– Vitamina B6
– Acid folic (vitamina B9)
– Vitamina C
– Calciu
– Fier
– Magneziu
– Fosfor
– Potasiu
– Sodiu
Conține importante cantități de fibră, are proprietăți dezinfectante și favorizează eliminarea acidului uric. Ceaiul din frunze uscate este adjuvant în caz de insuficiență cardiacă și în bolile de ficat.
Nu conţin calorii
Din punct de vedere nutrițional gutuile au un conținut scăzut de zahăr și, prin urmare, un aport caloric redus. Bogate în potasiu, vitamina C se pierde în timpul gătitului. Sunt bogate în fibre dietetice, pectină și mucilagii.
Bunicile noastre obişnuiau să păstreze gutuile în dulapuri pentru parfumarea lenjeriei, dar, de asemenea, le utilizau ca un remediu pentru anumite tulburări, cum ar fi diaree ușoară sau tulburări gastrice.
Gutuile ca remediu natural
Iată doar câteve dintre motivele pentru care ar fi bine să consumi gutuile mai des:
1. Întăresc sistemul imunitar şi tratează anemia, graţie complexului biochimic bogat, compus din pectine, tanin, vitaminele A, B 1, B2, B 6, C, E PP, fier, calciu, sodiu, potasiu, magneziu şi fosfor.
2. Revigorează şi redau pofta de mâncare. Din acest punct de vedere, consumul unei jumătăţi de fruct proaspăt pe zi, de preferat în asociere cu miere de albine, reprezintă un adjuvant excelent pentru perioada convelescenţei.
3. Combat afecţiunile hepato-biliare. În acest scop, se spală bine 2-3 gutui (pentru îndepărtarea pufului de pe coajă), se taie mărunt şi se mănâncă în 2-3 doze. Când boala e însoţită de vărsături, se administează piureul de la 2 gutui fierte, curăţate, în prealabil, de coajă şi seminţe.
4. Calmează colita. De data aceasta, seminţele sunt cele care aduc alinarea. Colectează 20 g şi fierbe-le, la foc mic, în 200 ml de apă, până ce lichidul scade la jumătate. După ce se răceşte, decoctul se strecoară printr-un tifon şi se bea în două doze.
5. Au efect expectorant şi sunt remediu de prim rang în bronşită şi chiar şi în începutul de tuberculoză. Se fierb 100 g de seminţe de gutuie în 300 ml de apă, până când lichidul scade la jumătate, apoi se strecoară şi se iau, de 3-4 ori pe zi, câte 2 linguri de decoct. De asemenea, în cazul tusei şi al anginei, se dă o gutuie pe răzătoare, se acoperă cu 200 ml de apă fierbinte şi se lasă la infuzat. După o oră, se bea infuzia sau se face gargară cu ea.
6. Ameliorează cistita. În această situaţie, este indicat sucul de gutuie (50-100 ml/zi), datorită proprietăţilor sale diuretice şi dezinfectante.
7. Gutuile sunt antidepresive. Pentru îmbunătăţirea stării de spirit, se ia după fiecare masă câte o lingură de dulceaţă de gutui. De asemenea, se pun, în dormitor, pe noptieră, 1-2 fructe coapte. Substanţele eterice din gutuie au proprietăţi liniştitoare.
Gutuile ideale şi în cosmetică
Pentru mască de ten trebuie să foloseşti:
– O gutuie coaptă
– O lingură de miere
– O lingură faină de ovăz
Gutuia curăţată de coajă, se dă pe răzătoarea mică şi se amestecă cu celelalte două ingrediente până când pasta devine omogenă. Se aplică pe tenul curat şi se lasă să acţioneze 15-20 de minute după care se clăteşte cu apă caldă.
Împotriva ridurilor se pot folosi comprese cu extract alcoolic de gutuie, obţinut astfel:
– Peste cojile de gutuie rămase de la preparatul anterior se toarnă alcool (votcă sau alcool alimentar concentrat îndoit cu apă). Se lasă timp de zece zile, amestecând din când în când. Cu lichidul strecurat se pun comprese in zonele ridate, având grijă de regiunea ochilor.
Tonic facial. Din frunzele de gutui, fierte timp de cinci minute, se obţine un decoct cu care îţi poti spăla faţa, având o acţiune astringentă şi calmantă. De asemenea poate folosi în loc de apă de gură medicinală, îndepărtează aftele.
Indiferent cum le exploatăm – crude, coapte, uscate, fierte – gutuile îşi păstrează proprietăţile şi acţionează pozitiv asupra organismului.
Colaborare cu Culorile Toamnei formată din :
- Talpos Romina – http://sparkleandlove.ro
- Daniela Irimia – https://www.gandeste-pozitiv.ro/
- Georgiana Sabina – https://frumuseteavorbeste.com
- Irina Mihaela Claudia – https://momentuldefrumusete.wordpress.com
- Andreea Apostol – https://glamorousskin.ro/
- Diana Nita – http://todayescapes.com
- Georgiana https://ladybutterflydreams.ro/
- Alexandra Rogojan https://alexandrarogojan.com/
- Alexa Teodorescu http://alexamakeupbeauty.com
- Gabriela Bitiusca http://www.gabrielabitiusca.com
- Mihaela Diana Bolocan – https://BolocanMihaela.ro
- Anca Gogu – https://ancagogu.ro sau https://mamicipeblog.ro
20 de răspunsuri la “Gutuile, minunatele fructe ale toamnei”
Wow! Nu stiam cate beneficii si cate utilizări pot avea gutuile! Am in curte un gutui plin…si chiar nu stiam ca sunt atat de bune! Super articol!
Multumesc frumos!
Ador gutuile, mi se par asa bune si abia astept sa mananc, ma si amuza totusi asta pentru ca GUTUIE imi mai zice tata ca si alint.
Ador gutuile. Le mananc si crude si in compot dar ador dulceata de gutuie. Frumos si folositor articolul tau 😀
Merci!
Yummy…ador gutuile pentru gustul lor dulce-acrișor, iar dulceața de gutui e delicioasă
Un articol interesant si util! Imi plac si mie gutuile.
nu stiu de ce ma feresc de gutui dar afland cate beneficii au, ar trebui sa le apreciez mai mult
Chiar astăzi am făcut un compot delicios de gutui!
Yummi!
Mi-ai făcut poftă, abia aștept să-mi cumpăr câteva gutui delicioase din piață.
Fructele mele de toamna preferate!
Mi-as dori sa mananc si eu mai multe fructe, inclusiv gutui. Nu stiam ca au atatea proprietati benefice!
Au atatea beneficii, insa nu pot deloc sa ma imprietensc cu ele
Gutuile sunt fructele mele preferate. Sunt pur și simplu senzaționale! Au un gust amuzant și sunt sățioase. Să nu mai spun de valorile nutriționale. Ele reprezintă unul dintre principalele motive pentru care ador toamna!
Mi s-a facut pofta de o dulceata de gutui…N-am stiut cat de sanatoase sunt gutuile. Merci se informatie.
au foarte multe beneficii, plus ca sunt aromate si gustoase, ador compotul!
Gutuiul meu, plantat acum 4 ani are exact 4 gutui, pe care abia astept sa le savurez… mi-ai facut o pofta!