Orezul conține o multitudine de vitamine, minerale, proteine și antioxidanți, care sunt excelente pentru îngrijirea pielii și a părului și hidratează, înmoaie, protejează, hrănesc și regenerează. Are proprietatea de a liniști pielea și iritarea scalpului, tonifiind pielea, exfoliază, clarifică petele solare și împiedică îmbătrânirea. Cu toate aceste motive, nu puteți pierde acest ingredient din compoziția cosmeticelor noastre.
Puteți face săpun din orez în două moduri diferite:
1. Substituind apa normală cu apă de orez fiert. Acesta e mai bogat în nutrienţi şi amidon, deci este mai bun pentru piele.
2. Adăugarea în urmă orez nefiert măcinat fin, pentru utilizare ca un exfoliant.
Vom face prima opțiune pentru un săpun mai hrănitor și vom folosi, de asemenea, orez rotund alb care este cel mai bogat în amidon.
Ce avem nevoie pentru săpun din orez?
-800 g de ulei de măsline.
-200 g ulei de nucă de cocos.
-90 g de unt de shea.
-383 g de apă de orez.
-149 g de hidroxid de sodiu (sodă caustică).
-100 g de orez fiert.
-0,3 g de vitamina E.
-uleiuri esențiale: 30 picături de ulei esenţial de lemn de trandafir şi 40 picături de ulei esenţial de lemn de santal.
Cum se face săpun din orez?
1. Se fierbe orezul în cantitatea de apă recomandată. Deoarece avem orez rotund, avem nevoie de apă de două ori mai mult decât orezul.
2. Atunci când orezul este fiert, păstraţi apa strecurată (383 g.). Lăsaţi să se răcească.
3. Puneţi mănuși, mască respiratorie și ochelari de protecție.
4. Pregătiți substanța de înălbire prin turnarea sodei peste apa din orez (anterior răcită). Amestecaţi încet până când soda se dizolvă, lăsați-o să se „odihnească” până când scade temperatura.
5. Se încălzește untul de shea la baie Maria și se adaugă vitamina E.
6. Când temperatura ambelor lichide se intersectează (se verifică cu termometru de laborator) turnați înălbitorul deasupra uleiurilor (măsline şi cocos) și le amestecaţi cu mixerul la viteză minimă.
7. În amestecul format, adăugaţi uleiurile esenţiale şi orezul fiert (100g.) şi amestecaţi uşor fără să bateți apoi se toarnă în forme.
8. A doua zi îl puteţi tăia, după ce îl scoateţi din forme, și lăsați să se usuce într-o zonă ventilată (dar departe de soare).
9. Lăsaţi la maturare 40 de zile apoi verificați dacă aveți un pH adecvat (cu benzile de măsurare a pH-ului) înainte de utilizare.
3 răspunsuri la “Cum să faci săpun din orez acasă”
Nu am folosit niciodată săpun din orez, chiar am să fac și eu acasă să văd cum este.
Ce interesant! Nu m-am gandit niciodata ca orezul e bun pentru piele. Ma bate gandul acum sa imi fac si eu.
I like this site very much, Its a real nice spot to read and receive information.Expand blog