Consumul de droguri în rândurile tinerilor


 

 

Consumul de droguri în adolescență este sursa multor probleme de sănătate mintală, în acel moment și în etapele ulterioare. De exemplu, un adolescent cu o tulburare de consum de droguri este mai probabil să prezinte, de asemenea, stare de spirit scăzută, anxietate, tulburări de învățare sau tulburări de comportament.

Nu putem pierde din vedere faptul că atunci când un adolescent este la limită ceea ce căută este o soluție rapidă, oricare ar fi ea, pentru a simți ușurarea imediată. Ei sunt obosiți să audă de la adulți ce pot și ar trebui să facă. Consumul de alcool sau droguri îi eliberează. Acest lucru duce deseori la ceea ce se numește comorbiditate sau morbiditate asociată.
Comorbiditatea este o condiție în care o persoană suferă de mai multe boli mintale simultan. De cele mai multe ori, aceste boli trebuie abordate și tratate individual. Una dintre formele cele mai comune ale bolilor asociate este dependența de droguri și depresia, în special la adolescenți.
Lucrul cel mai curios este că utilizarea de droguri nu este întotdeauna punctul de plecare al unei alte boli mintale. Poate fi o altă boală care este un factor de risc pentru consum. Astfel, o dispoziție sau tulburare de anxietate poate duce un adolescent să utilizeze droguri ca o formă de „automedicaţie”.

Abuzul de substanțe (dependența de alcool sau consumul obișnuit de droguri) este considerat o boală psihică.
În comorbiditate există, de asemenea, o interacțiune între cele două boli, astfel încât o înrăutățire a simptomelor unei persoane duce de obicei la o agravare a simptomelor celeilalte.

Dependența de droguri este o boală psihică

Dependența de droguri este o boală cronică și recurentă care se caracterizează prin căutarea și consumarea compulsivă a acestor substanțe, în ciuda cunoașterii consecințelor lor dăunătoare. Este considerată o boală psihică deoarece consumul de droguri modifică structura și funcționarea creierului. Acest lucru condiționează și limitează sever viața pacientului.

Dependența schimbă creierul într-un mod fundamental, deoarece întrerupe ierarhia normală a nevoilor și dorințelor și le înlocuiește cu noi priorități legate de obținerea și utilizarea drogurilor.

Comportamentele compulsive rezultate slăbesc capacitatea de a controla impulsurile în ciuda consecințelor negative. Aceste comportamente sunt similare cu caracteristicile de bază ale altor boli mintale.

Deși decizia inițială de utilizare a drogurilor este voluntară, consumul continuu al acestor substanțe modifică capacitatea unei persoane de a-și exercita autocontrolul, care poate fi grav afectat. Această deteriorare a autocontrolului este semnul distinctiv al dependenței.

Studiile imagistice ale creierului persoanelor cu dependență arată schimbări fizice în zonele creierului care sunt esențiale pentru judecată, luare a deciziilor, învățare și memorie, precum și pentru controlul comportamentului. Oamenii de știință cred că aceste schimbări modifică modul în care funcționează creierul și pot explica comportamentele compulsive și distructive ale dependenței.

Factorii de risc ai consumului de droguri

Abuzul de droguri și alte boli mintale au multe în comun, inclusiv o serie de cauze. Unii dintre factorii de risc care pot conduce la abuzul de droguri și instabilitatea mentală la adolescenți sunt următoarele:

– Abuzul fizic sau verbal

Abuzul verbal sau fizic în timpul copilăriei și al adolescenței poate duce la cicatrici fizice și emoționale. Tinerii care au fost victime ale acestor abuzuri vor căuta orice modalitate de a suprima durerea suferită. Chiar și după ce au terminat cu acestea.

Cicatricele cauzate de abuz sunt adesea însoțite de stimă de sine scăzută, lipsă de speranță, paranoia și chiar gândurile de sinucidere. Ceva care nu facilitează tocmai reflectarea asupra daunelor pe care le produce abuzul de substanțe în organism, ci exact opusul. Consumul de droguri sau alcool poate fi un factor care contribuie la instabilitatea mentală, în special la o vârstă fragedă. Acestea pot modifica dezvoltarea sistemelor neurologice ale tinerilor și modul în care aceştia răspund la stres.

– Mediul de viaţă

Statisticile au arătat că, atunci când copiii sunt expuși la droguri și / sau alcool, ei sunt mai predispuşi să dezvolte probleme de dependență. Este suficient doar să trăiască în acest mediu bolnav.

– Dezvoltarea creierului

Potrivit Centrului Medical al Universității din Rochester, creierul uman nu se dezvoltă pe deplin până la aproximativ 25 de ani. În mod specific, cortexul pre-frontal, responsabil cu luarea deciziilor și controlul emoțional, este încă în curs de dezvoltare.
Până atunci, adolescenții și tinerii adulți caută să accepte și să impresioneze pe ceilalți fără a lua în considerare consecințele. Ei sunt încă predispuşi să ia decizii impulsive, fără a face parte din emoții și rațiune. Acest lucru îi fac deosebit de susceptibili în a dezvolta mai multe probleme de sănătate mintală.

Abilitățile adolescenților de a-și exercita o bună judecată și de a lua decizii sunt încă în dezvoltare și pot limita capacitatea lor de a evalua cu acuratețe riscurile tuturor acestor forme de consum de droguri.
Utilizarea timpurie a drogurilor crește șansele unei persoane de a dezvolta o dependență.

Mediul înconjurător îi afectează în mod constant pe tineri cu privire la ceea ce ar trebui sau nu ar trebui să facă. Părinții, educatorii și mass-media au exercitat presiuni asupra adolescenților, care se simt presați de toate părțile pentru a deveni oameni perfecți.

Toată această presiune este, fără îndoială, un factor care contribuie la faptul că tinerii simt anxietate și stima de sine scăzută, precum și îndoieli. Aceasta are ca rezultat o luptă internă, o autoapărare constantă și inutilă care se poate încheia în dependență, depresie și gânduri sau tendințe suicidare.

Riscul de abuz de droguri crește în perioadele de tranziție. La adolescența timpurie, când copiii trec de la școala primară la școala medie. Ei se confruntă cu situații sociale și academice noi și provocatoare.
Când încep studiile de liceu, adolescenții au mai mult acces la alcool, tutun şi chiar la droguri. Nu este neobișnuit să ajungem să asistăm la utilizarea lor.

În același timp, multe comportamente normale ale dezvoltării lor, cum ar fi dorința de a încerca lucruri noi sau de a-și asuma riscuri mai mari, pot spori tendința lor de a experimenta droguri. Alții ar putea crede că utilizarea de droguri îmbunătățește aspectul lor fizic sau performanța lor intelectuală sau sportivă, ceea ce va reduce anxietatea lor în situațiile sociale.

Protejaţi-vă copiii de consumul de droguri. Fiţi alături de ei în orice situaţie. Dacă au greşit, nu îi judecaţi aspru ci luptați împreună cu ei.

Spuneţi NU drogurilor de orice fel.


11 răspunsuri la “Consumul de droguri în rândurile tinerilor”

  1. Problema drogurilor in randul tinerilor este tot mai fecventa iar acest subiect, cu siguranta, se va dezbate multi ani de acum in colo. Imi place modul in care ai expus problema si sper ca mesajul tau sa ajunga cat mai departe

  2. Și rețelele sociale sau jocurile pe calculator au devenit un drog. Confiscă-i telefonul unui adolescent și fii pregătită pentru o criză gravă de personalitate, cu înjurături și, din păcare, chiar și cu violență. Odată ce o persoană cade în această pantă a drogurilor, de orice tip, greu mai iese de acolo. Nu doar că își va strica propria viață, dar și cei din jur vor avea de suferit.

  3. Este o reala problema, uneori. Din fericire predau la un liceu de orasel mic, unde lucruri din acestea nu vezi. dar in orasele mari, altfel sta chestiunea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *