Banana se numără printre cel mai consumat şi plăcut fruct datorită gustului dulce şi aromei specifice. Însă dincolo de savoarea oferită de acest fruct exotic, se ascund o mulţime de beneficii importante pentru sănătate. Nutriţioniştii susţin că este bine să incluzi în alimentaţia ta de zi cu zi delicioasele banane.
Banana este un remediu natural pentru multe boli sau afecțiuni. Se ştie că are de patru ori mai multe proteine, de două ori mai mulți carbohidrați, o cantitate de fosfor triplă și de cinci ori mai multă vitamina A și fier, faţă de măr. Cantitatea celorlate vitamine și minerale este dublă, fiind extrem de bogată în potasiu.
Nu eşti convins încă de calităţile bananei, iată câteva dintre beneficiile pe care le oferă:
Sursă mare de potasiu
Conținutul ridicat de potasiu din banane îl face super fruct. Acest mineral este cunoscut pentru numeroasele sale proprietăți benefice pentru sănătate – ajută la reglarea bătăilor inimii, tensiunii arteriale și menține alerta cerebrală.
Excelentă pentru digestie
Banana este încărcată cu fibre, atât solubile cât și insolubile. Fibra solubilă are tendința de a încetini digestia și de a te simți plin pentru un timp mai îndelungat. Acesta este motivul pentru care bananele sunt adesea incluse într-o masă de mic dejun, astfel încât să puteți începe despre ziua dvs. fără a fi nevoie să vă faceți griji cu privire la următoarea masă.
Menţine inima sănătoasă
Alimentele bogate în potasiu se spune că sunt bune pentru inimă. Creșterea consumului de alimente bogate în potasiu, cum ar fi bananele, poate reduce riscul bolilor cardiovasculare (CVD) și al bolilor coronariene (CHD).
Protecţie împotriva ulcerului
Cu mult timp în urmă au fost recunoscute efectele antiacizilor din banane, care protejează împotriva ulcerului stomacal şi afecţiunilor declanşate de ulcer. Potrivit unui studiu, un simplu amestec între banane şi lapte înseamnă suprimarea semnificativă a secreţiei de acid.
Bananele protejează în 2 moduri: prima dată, substanţele care se găsesc în banane ajută la activarea celulelor care compun membrana protectoare a stomacului, deci acestea produc un mucus protector împotriva acizilor care se formează în stomac; a doua oară, ajută componentele găsite în stomac, denumite inhibitori protectori, la eliminarea bacteriei din stomac, cunoscută ca fiind cauza primordială a ulcerului de stomac.
Protejează împotriva osteoporozei
Unul dintre nutrienţii care abundă în banane este potasiul. În medie, un adult are nevoie zilnic de circa 4700 mg de potasiu, iar o banană mijlocie furnizeaza aproximativ 10% din acest necesar, o cantitate deloc de neglijat!
De ce este atât de important însă aportul de potasiu? Fiindcă previne pierderea depozitelor de calciu de la nivelul oaselor, reducând astfel riscul instalării osteoporozei, o afecţiune comună în rândul femeilor ajunse la vârsta menopauzei.
Combate tensiunea arterială
Este cunoscut faptul că sarea este cea rea atunci când vine vorba de hipertensiune arterială. Bananele au un conținut scăzut de sare și un conținut ridicat de potasiu, iar aceste proprietăți sunt ideale pentru cei care suferă de această afecțiune.
Ajută la lupta împotriva anemiei
Datorită conținutului ridicat de fier din banane, acestea sunt bune pentru cei care suferă de anemie. Anemia este o afecțiune în care există o scădere a numărului de globule roșii sau a hemoglobinei în sânge. Acest lucru duce la oboseală, scurtarea respirației și paloare.
Protecţie împotriva cancerului
Mai multe studii arată că femeile care consumă în mod regulat banane au şanse mai mici să se îmbolnăvească de cancer. Bananele conţin o cantitate importantă de vitamina C, un antioxidant care protejează celulele de radicalii liberi. În plus, în pulpa lor consistentă se regăseşte şi o cantitate considerabilă de piridoxină (vitamina B6) care contribuie la regenerarea celulelor.
Ajută funcţiile renale
Nici rinichii nu sunt ocoliţi de binele pe care consumul de banane îl revarsă asupra organismului şi îşi pune amprenta asupra lor într-un mod benefic: conţinut scăzut de proteine şi sare şi mulți carbohidraţi.
Perfectă pentru ten
Nutrienţii din banane au calitatea de a hrăni în profunzime pielea, curăţă tenul, stimulează regenerarea stratului de colagen. Conţine vitaminele B6 si B 12, la care se adaugă o cantitate apreciabilã de potasiu şi magneziu, minerale esenţiale pentru luminozitatea şi curăţarea pielii.
Uimitoare pentru păr
Bananele sunt alimentele cu cel mai intens efect reparator și condiționant pentru păr.
Conferă o stare de relaxare
Dacă eşti tensionat şi simţi nevoia de puţină destresare, mănâncă o banană! În cazul în care nu ştiai, conţine triptofan, o proteină pe care corpul tău o transformă în serotonină şi astfel îţi creează o stare de bine.
Când nu putem consuma banane sau alimente bogate în potasiu
Medicamentele beta-blocante prescrise pentru boli de inimă pot provoca creşterea nivelului de potasiu din sânge. Alimentele bogate în potasiu ar trebui consumate cu moderaţie atunci când se iau beta-blocante. Prea mult potasiu poate fi dăunător pentru cei ai căror rinichi nu sunt pe deplin funcţionali. În cazul în care rinichii sunt în imposibilitatea de a elimina excesul de potasiu din sânge, consumul de potasiu în exces ar putea fi fatal.
Valori nutriţionale banană per 100 g
Calorii (kcal) 88
Lipide totale 0,3 g
Lipide saturate 0,1 g
Lipide polinesaturate 0,1 g
Lipide mononesaturate 0 g
Colesterol 0 mg
Sodiu 1 mg
Potasiu 358 mg
Carbohidrați 23 g
Fibre alimentare 2,6 g
Zahăr 12 g
Proteine 1,1 g
Vitamina A 64 IU Vitamina C 8,7 mg
Calciu 5 mg Fier 0,3 mg
Vitamina D 0 IU Vitamina B6 0,4 mg
Vitamina B-12 0 µg Magneziu 27 m