Anomalii ale pielii, ce spun despre sănătatea noastră şi remediile lor


Pielea, cel mai mare organ al corpului în ceea ce privește greutatea și suprafața, îndeplinește funcții mai importante decât vă imaginați. Pe lângă protejarea împotriva bacteriilor, reglează temperatura corpului, și se colectează informații de la simţul tactil la durere, căldură sau frig, pielea trimite semnale pentru a ne avertiza cu privire la diferite anomalii ce pot apărea în corpul nostru.

Diabetul zaharat, de exemplu, este o boală tăcută, dar care ar putea produce modificări distincte ale pielii, care pot fi primii indicatori ai prezenței bolii“, a declarat dermatolog şi purtătorul de cuvânt al Academiei Americane de Dermatologie, Amy Newburger.

Acestea sunt 10 anomalii ale pielii care vă pot da indicii despre starea sănătății dumneavoastră.

1 – Pielea gălbuie, palmele mâinilor și tălpile picioarelor portocalii

Semnificație: Tonalitatea unică a carotenemiei (prezență a carotenului în sânge) poate duce la un nivel scăzut de hormoni tiroidieni (hipotiroidismul), care, la rândul său, determină niveluri crescute de beta-caroten în sânge. Beta-carotenul este un antioxidant care se găsește de obicei în fructe și legume și este în mod normal prelucrat de glanda tiroidă. Atunci când glanda nu metabolizează rapid vitaminele, apare o acumulare de beta-caroten. Este posibil ca această colorare să se facă și datorită unei diete bazate pe cantități mari de legume portocalii, cum ar fi morcovii sau dovleacul.

Mai multe indicii: pielea persoanelor cu hipotiroidism tinde să devină uscată, rece și palidă. Senzația de oboseală și slăbiciune este, de asemenea, un simptom caracteristic acestei boli, care poate fi însoțită de o creștere în greutate inexplicabilă. Femeile cu vârsta peste 50 de ani sunt mai susceptibile de a dezvolta această boală.

Ce trebuie făcut?

Carotenemia cauzată de dieta săracă nu este o problemă gravă și poate fi rezolvată cu mici schimbări. Boala nu necesită tratament ameliorându-se o dată cu eliminarea carotenilor din alimentaţie. De obicei nu apar complicaţii. O dietă alimentară fără caroten conduce la dispariţia progresivă a colorației galbene a pielii. Aceasta colorație poate rămîne pînă la cîteva luni indiferent de nivelul de caroten datorită acumulării în ţesuturi.

2 – Sensibilitate extremă la soare

Semnificația: Deși majoritatea oamenilor sunt imuni, alergiile la soare sunt condiții foarte ciudate și rare. Este a doua problemă de piele cu care se confruntă doctorii, după arsurile solare, şi afectează unul din şapte oameni, femeile tinere fiind predispuse. Foarte sensibili sunt şi copiii cu vârste de până la 12 ani, care au pielea subţire şi mult mai expusă acţiunii ultravioletelor.

Mai multe indicii: erupţiile apar în zone expuse la soare, cum ar fi brațele, gâtul și, mai puțin frecvent, fața. Oricine poate avea o fotoreacție, indiferent de tonul pielii. Medicamente utilizate pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, sunt unele dintre cele mai frecvente medicamente cu aceste efecte. Este important să rețineți că reacția la medicament variază de la o persoană la alta.

Ce trebuie făcut? 

Specialiştii în medicina naturistă recomandă pentru tratarea alergiei două-trei linguriţe cu fructe de măceşe luate dimineaţa, după care se bea zilnic un litru de macerat la rece sau de infuzie combinată cu ceai de trei-fraţi-pătaţi. Remediul are un efect antialergic foarte puternic. Acelaşi tratament se aplică şi pentru coşurile produse de soare, transpiraţie sau căldură. Pentru un efect mai puternic, inflamaţiile pielii se tamponează cu tinctură de propolis.

3- Linii întunecate lungi pe palmele mâinilor

Semnificația: Un ton întunecat în liniile palmelor ar putea fi un indiciu al insuficienței suprarenale, o condiție clinică care apare atunci când glandele suprarenale nu produc hormoni așa cum ar trebui. Această afecțiune este, de asemenea, cunoscută sub numele de boala Addison, un nume care se referă la persoana care la descoperit, Dr. Thomas Addison.

Mai multe indicii: Hiperpigmentarea poate fi, de asemenea, vizibilă în alte pliuri ale țesutului pielii, cum ar fi zona buzelor, genunchiului, coatelor sau gleznelor. Persoanele care suferă de această afecțiune au de obicei tensiune arterială scăzută și un sentiment de oboseală. Deși boala afectează în mod egal persoanele de ambele sexe, apariția lor este, de obicei, mai frecventă la persoanele între 30 și 50 de ani.

Ce trebuie făcut? 

Este important să consultați medicul cu privire la aceste simptome, deoarece modificările de la nivelul pielii pot fi primele semne înainte de apariția unor simptome mai grave, de la vărsături și deshidratare până la pierderea conștienței.

Ca remediu natural, cel mai eficient pentru această afecţiune este sucul de ţelină. Se prepară suc de ţelină proaspătă, din rădăcini, însă se pot adăuga şi frunze, pentru a-i spori efectul; se poate completa cu suc de morcov. Se consumă 1 pahar pe zi, împărţit în 2 reprize, în cură de 30-40 de zile. Alte remedii destul de bune sunt : spirulina, năprasnicul, tinctura de lemn dulce sau boabele de ienupăr.

4- Vene mari, albastre și întunecate pe picioare

Semnificația: Prezența venelor varicoase poate fi o simplă problemă estetică sau o stare care provoacă durere, disconfort și dificultăți la mers. Varicele se formează atunci când valvele unidirecționale (de obicei cele din picioare) nu mai funcționează corect. În această situație, sângele se congestionează și devine incapabil să ajungă la inimă în mod adecvat.

Mai multe indicii: Venele varicoase sunt asemănătoare pânzei de păianjen, o rețea de vene roșii și violet care sunt aproape de suprafața pielii. Acestea sunt mari, întunecate și umflate. În general, femeile sunt de obicei cele mai afectate de această afecțiune, mai ales femeile gravide sau cele peste 40 de ani.

Ce trebuie făcut? 

Cu exerciții, ciorapi de compresie sau poziţii relaxante poţi ameliora durerea însă venele varicoase nu vor dispărea. Deși nu toate vene varicoase provoacă probleme, dacă vena devine dureroasă, caldă și delicată la atingere, vă recomandăm să consultați un medic deoarece insuficiența venoasă severă poate provoca cheaguri de sânge periculoase. Cele mai eficiente tratamente sunt scleroterapia (injecții saline) sau intervenții chirurgicale.

Ca alternativă naturistă, vă recomand, infuzie de pătrunjel. Infuzia de pătrunjel este utilă pentru a ameliora problemele circulatorii. Consumul regulat al acestei băuturi ajută la eliminarea fluidelor acumulate în țesuturile picioarelor și stimulează circulația sângelui.

Alte remedii eficiente sunt: usturoiul, gelul de aloe vera, zaţul de cafea folosit ca scrub sau argila verde.

5- Pete maro în zona tibiei

Semnificația: Fronturile piciorului și zona tibiei primesc de obicei câteva lovituri. La persoanele care suferă de diabet, afectarea capilarelor și a vaselor de sânge, caracteristică bolii, produce scurgeri atunci când acestea primesc lovituri, generând o decolorare maronie cunoscută sub numele de dermopatie diabetică.

Mai multe indicii: Aceste anomalii ale pielii au tendința de a fi uscate, aproape scalabile și de obicei au forma de oval sau cercuri. O altă indicație în pielea persoanelor cu diabet zaharat este prezența unei dureri la nivelul tălpilor picioarelor. Această boală determină oamenii să piardă sensibilitatea la durere, temperatură sau atingere pe picioarele lor, astfel încât este foarte probabil ca aceștia să nu observe prezența bătăturilor sau rănilor în această zonă.

Ce trebuie făcut? 

Persoanele care suferă de această boală ar trebui să fie foarte atente la infecții, mai ales când apar pe picioare, din cauza lipsei de sensibilitate. Persoanele care nu au fost diagnosticate ar trebui să verifice alte simptome ale bolii, cum ar fi oboseală, urinare constantă sau sete neobişnuită.

Cele mai eficiente produse în combaterea diabetului zaharat, ce conţin o substanţă numită „insulină vegetală” sunt: afine, teci de fasole, rădăcini de brusture, frunze de dud, nuc, mure, ţelină, orz, salvie, urzică.

Se folosesc sub formă de infuzie, ceai (decoct) sau macerat: o lingură la o cană de apă. Se consumă 2-3 căni pe zi.

6 – Erupții persistente care provoacă mâncărime

Semnificaţie: Dermatita herpetiforma, o boală a pielii caracterizată prin prezenţa unor leziuni pruritice multiple, este un simptom al bolii celiace sau al alergiilor la gluten. Una din patru persoane cu boală celiacă are acest simptom.

Mai multe indicii: erupțiile, care apar pe ambele părți ale corpului, produc o senzație de arsură și mâncărimi atât de intense încât este dificil să se oprească din scărpinat. Deși persoanele care suferă de această afecțiune nu au simptome digestive ale bolii celiace, acestea sunt totuși intolerante la gluten. Dermatita hepato-formală se manifestă de obicei la persoane între 30 și 40 de ani.

Ce trebuie făcut? 

Faceți o consultare cu un specialist în dermatologie, pentru a verifica erupția cutanată și pentru a exclude orice altă cauză. Testele de sânge și o biopsie a țesutului intestinului subțire sunt necesare pentru diagnosticarea dermatitei hepatice.

Pentru a evita apariția altor simptome, se recomandă să urmați o dietă fără gluten. Şi se face tratament cu ulei de cătină: 20 pic. de 3 ori/zi.

7- Pete purpurii sau violet pe piele

Semnificația: Adesea, sindromul purpuric sau purpura Henoch Schonlein, cauzat de sângerarea vaselor de sânge sub piele, poate fi confundat cu un hematom simplu. Dezvoltarea acestei afecțiuni poate fi cauzată de diverse probleme de sânge sau deficit de vitamină C, printre alte cauze. Cu toate acestea, la copii sau adulți cu vârsta peste 65 de ani, pielea subțire și fragilă este de obicei una dintre cauzele principale. Experții spun că aportul excesiv de aspirină și alte medicamente poate agrava imaginea.

Mai multe indicii: sindromul purpuric începe de obicei ca o decolorare roșie care mai târziu devine violet și durează mai mult timp decât un hematom. Prin apăsarea leziunii, pielea rămâne violetă. Această erupție poate acoperi suprafețe mari sau poate apărea doar ca pete roșii cunoscute sub numele de petechiae.

Ce trebuie făcut? 

Purpura Henoch Schonlein se ameliorează și în absența tratamentului, după o perioadă de 4-6 săptămâni fără să lase sechele. Cele mai recomandate măsuri terapeutice includ odihna la pat, consumul lichidelor din abundență, precum și administrarea de antiinflamatoare naturale, precum extractul de coacăz negru, extractul de scoarță de salcie, tinctură de crețișoară, tinctură din muguri de plop. Tratamentul trebuie însă dozat în funcție de greutatea copilului, iar tratamentul homeopat trebuie individualizat.

8 – Mâncărimi intense fără erupții

Semnificația: Mâncărimea în diferite părți ale corpului poate avea diverse cauze. Cu toate acestea, atunci când această senzație nu este însoțită de nicio modificare vizibilă a pielii, ar putea fi prurit, unul dintre primele simptome de limfom. De fapt, acest simptom este cunoscut sub numele de „mâncărime Hodgkin” (cele două tipuri principale de limfoame sunt numite boala Hodgkin și limfomul non-Hodgkin).

Mai multe indicii: senzația de mâncărime este mai intensă decât cea cauzată de pielea uscată și apare de obicei în picioarele inferioare. Un alt simptom obișnuit al bolii Hodgkin și al limfomului non-Hodgkin este inflamația ganglionilor limfatici în gât, subsuori și genunchi. (Rețineți că aceste ganglioni pot fi, de asemenea, inflamaţi de infecții).

Ce trebuie făcut? 

Tratamentul are ca scop principal distrugerea celulelor maligne şi se poate face prin radioterapie, chimioterapie sau prin asocierea celor două metode. O altă opţiune terapeutică este transplantul medular. Deşi tratamentele sînt invazive şi greu de suportat, expunînd la numeroase efecte adverse, totuşi rezultatele sînt indiscutabile.

9- Paloarea, mai ales cu unghiile albastre

Semnificație: Anemia, o tulburare frecventă a sângelui, poate apărea ca o culoare palidă în zona feței și a mâinilor. Această boală poate fi rezultatul deficienței de fier, pierderii cronice de sânge din cauza bolilor intestinale, ulcerului, printre alte cauze. În general, anemia datorată lipsei de fier apare la adulții cu vârsta peste 70 de ani sau la copii.

Mai multe indicii: spre deosebire de nuanţa naturală palidă a unor oameni, paloarea de anemie, de obicei afectează ţesuturile faciale roșcate, cum ar fi gura, gingiile sau buzele. În aceste cazuri, chiar şi unghiile devin palide și chiar albăstoase. Alte simptome includ oboseală, cefalee, amețeli și dificultăți de respirație.

Ce trebuie făcut? 

Faceţi o consultare cu un medic sau nutriţionist, puteți efectua examinările corespunzătoare iar acesta vă va oferi un plan de alimentaţie care include alimente bogate în fier sau suplimente prescrise pentru a completa dieta.

Bune rezultate dau şi infuziile de urzică, de creţişoară, coada-şoricelului, roiniţă, coada-calului, cimbrişor, obligeană, troscot, ţintaură, pir, turiţă mare, arnică, teci de fasole, măceşe uscate, frunze de afin, flori de ciuboţica-cucului, muguri de brad.

10 – Senzație de furnicături urmată de erupție

Semnificaţie: Zona Zoster are acest mod distinctiv de manifestare. Această boală este cauzată de același virus de varice. La 8 din 10 persoane cu varicelă, virusul călătorește către nervii senzorilor și rămâne acolo. Cu toate acestea, stresul, infecțiile și anumite medicamente pot reactiva virusul mai târziu, producând erupții cutanate.

Mai multe indicii: erupțiile sunt, de obicei, precedate de o senzație de arsură sau sensibilitate la atingere. La început, prejudiciul are aspectul de vezicule roşii mici gofrate care apar împreună în diferite părți ale corpului, în special a picioarelor, brațelor și feței. Odată cu trecerea zilelor, leziunile devin blistere cu lichid în interior, care, în timp, se usucă și dispar.

Ce trebuie făcut? 

Consultați un medic pentru a face un diagnostic adecvat și pentru a primi tratamentul sau medicamentul corespunzător cazului dumneavoastră. Ceaiurile din plante sunt și ele recomandate în acest caz, mai ales cele pe bază de semințe de in, urzici, gălbenele, pătlagină sau coajă de măr. Cu acestea puteți face și comprese regulate, dar și spălături. Pentru o infuzie cu pătlagină, puneți două linguri de frunze verzi sau uscate, în 250 ml de apă fiartă, lăsați zece minute și strecurați. Consumați trei căni zilnic și tamponați cu soluția de multe ori pe zi zona afectată.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *