Acneea – inamicul principal al pielii


Cel mai urât inamic al feței și pielii sănătoase, luminată și impecabilă este acneea. Căldura și umiditatea crescută ajută la menținerea corpului rece și echilibrat, ajutându-l să facă față la creșterea nivelului de mercur. Intensitatea transpirației poate provoca, totuși, probleme de piele, cum ar fi acneea, inflamația pielii și coşurile. Acneea de vară şi acneea mecanică sunt forme de focar de acnee atribuite la o creștere a nivelului de căldură și de frecare pe corp, factorii externi de mediu și de altă natură, și care rezultă în transpirație.
Acneea de vară este o formă tipică de focar de acnee cu care ne confruntăm de cele mai multe ori în timpul lunilor de vară, datorită condițiilor de căldură și de umiditate.
Acneea mecanică este comună în sport sau la persoanele care exercită efort. Glandele sebacee sau producători de ulei din organism devin hiperactive la temperaturi în creștere. Aceasta produce excesul de sebum sau ulei în organism, care împiedică deschiderea porilor pielii, lăsând murdăria, poluanţii, microbii și celulele moarte să fie acumulate în foliculi. Acest lucru are ca rezultat inflamarea pielii și infecții cum ar fi umflături și iritarea pielii, roșeață, pustule, puncte negre, coşuri și acnee.

Cum evităm acneea în zilelele călduroase?

* Curățarea pielii și exfolierea

Transpiraţia excesivă, murdăria și acumularea de celule moarte ale pielii înfundă porii și atrag bacteriile care cauzează acnee sau coşuri. Sarcina, menstruaţia și dezechilibrele hormonale la femei sunt condiții care sunt responsabile pentru creșterea producției de sebum în organism. Exfolierea regulată și spălarea elimină excesul acestor uleiuri, murdăriei și depunerilor de celule moarte ale pielii. Deblocarea foliculilor permit pielii să respire, să fie sănătoasă și liberă de acnee.
Utilizati un exfoliant cu acţiune profundă, pentru îndepărtarea celulelor moarte şi a urmelor grase de pe suprafața pielii, cel puţin o dată la 2-3 zile. Aplicaţi apoi o cremă hidratantă pe bază de apă.

* Controlați secreția de ulei excesiv

Excesul de sebum se referă la producţia prea mare de uleiuri naturale protectoare de către glandele sebacee, fenomen care conduce la îngrăşarea rapidă a părului şi la apariţia porilor dilataţi, punctelor negre şi a acneei la nivel cutanat.
Excesul de sebum poate fi ţinut sub control cu ajutorul câtorva metode de îngrijire speciale, care să prevină problemele asociate cu această afecţiune dermatologică.
Spălaţi-vă pielea cu apă călduţă sau călîie şi folosiţi o loţiune de curăţare fără aditivi sau alcool.
Consumaţi multa apă în fiecare zi, astfel încât să vă menţineţi pielea bine hidratată şi să eliminaţi mai uşor toxinele.
Utilizati exclusiv produse cosmetice şi de îngrijire care sunt create special pentru pielea grasă.

* Evitați expunerea directă la soare

Expunerea la soarele nociv poate avea efecte negative asupra pielii, cum ar fi uscare şi iritaţie, arsuri solare, pete solare, etc. care declanşează producţia de sebum în exces în organism. Aceasta declanşează acneea sau coşurile. Pentru o curățare corectă și hidratare a pielii, aplicaţi protecție solară și cosmetice cu factor de protecţie ridicat. Folosiţi creme şi loţiuni solare care să nu aibă în compoziţie ulei sau alte substanţe grase, astfel încât să preveniţi apariţia aspectului lucios al pielii.

Remedii naturale și dietă sănătoasă care previn acneea

Consumaţi cât mai multe alimente degresate şi bogate în proteine, cereale integrale, fructe proaspete şi legume verzi.
Dieta alimentară o poti dubla cu un tratament pe bază de plante, care reglează cantitatea de grăsime de la nivelul pielii. Păpădia, trifoiul sau gălbenelele îţi sunt de mare ajutor.
Complexul de vitamine B este foarte important pentru refacerii pielii şi poate fi preluat din produsele lactate şi carne.
Biotina este vitamina B8, esenţială pentru reglarea tenului seboreic. Poate fi preluată din ficat, gălbenuş de ou, lapte, fasole uscată, ciuperci, citrice, zmeură, mere şi pere.
* Uleiul esenţial de arbore de ceai, diluat cu apă, este un bun antiseptic şi distruge microbii de la nivelul pielii, nepermiţând formarea de acnee şi infecţii.
* Tărâţele de grâu pot fi folosite precum o mască abrazivă, în fiecare seară, după baia fierbinte, atunci când porii sunt deschişi. Urmaţi tratamentul în fiecare zi, iar într-o săptămână primele rezultate se vor observa.
Înlocuiţi loţiunea de faţă cu sucul unei lămâi, cu care spălaţi tenul în fiecare dimineaţă.
Menta acţionează precum un tonic. Are rol dezinfectant şi curăţă în profunzime tenul îmbâcsit, predispus la acnee din cauza excesului de grăsime. Folosiţi frunzele proaspete de mentă dimineaţa, dupa ce v-aţi spălat cu sucul unei lămâi şi veţi simţi cum pielea îşi va reveni după doar câteva zile.
* Aloe vera e minunată împotriva excesului de grăsime. Curăţaţi faţa seara, înainte de culcare, cu o frunză de aloe si pielea îşi va restabili echilibrul natural. Foarte utilă pentru a combate, inflamaţia pielii sau coşurile.


4 răspunsuri la “Acneea – inamicul principal al pielii”

  1. Din fericire nu am acnee si nu am avut niciodata aceasta problema, dar am o colega de serviciu care din adolescenta se chinuie cu o acnee rebela si ii voi trimite linkul articolului tau!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *