Ţânţarul tigru, ce este şi cum prevenim apariţia acestuia


 

 

Ce este țânțarul tigru?

Ţânţarul tigru este o specie de insectă cu o mare capacitate de adaptare. Acesta provine din Asia și nu a ajuns în Europa decât în ​​anii optzeci. Ei sunt capabili să reziste la temperaturi scăzute și să se răspândească rapid, proliferând în Europa în câțiva ani, mai ales în zonele mediteraneene. În plus, ţânţarul tigru poate înţepa chiar și prin îmbrăcăminte.
Ţânţarul tigru este mai mic și mai întunecat decât țânțarul obișnuit și are dungi de-a lungul corpului. Din această caracteristică vine numele lui. Obiceiurile ţânţarilor tigri sunt diurne, deși acționează și pe timp de noapte și pot fi găsiţi într-o măsură mai mare la exterior.

Ţânţarii tigri sunt incluși în lista celor mai dăunătoare o sută de specii străine invazive din lumea Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.

Caracteristicile mușcăturii de ţânţar tigru

Ca pe majoritatea țânțarilor, căldura îi atrage. Chiar și așa, ei pot suporta temperaturi foarte scăzute. Dacă transpirați foarte mult, mai ales noaptea, sunteți sigur o țintă ușoară pentru țânțarii. Cu cât transpirăm mai mult, cu atât este mai ușor să ne detecteze. Acest lucru se datorează senzorilor chimici pe care țânțarii tigri îi au în antenele lor, cu ajutorul cărora detectează dioxidul de carbon provenit de la mamifere.
De asemenea, utilizarea de loțiuni, deodorant, parfum sau haine închise la culoare atrag mai mult ţânţarii. Cei care muşcă sunt de fapt doar femelele. Acest lucru se datorează faptului că au nevoie de sânge pentru a-și coace ouăle. Cu cât mănâncă mai mult, cu atât le este mai lent zborul din cauza cantității de sânge stocate. În ciuda acestui lucru, pot înţepa de mai multe ori în aceeași noapte.

Muşcătura este deosebit de dureroasă, producând o iritaţie și umflare care sfârșește prin a forma o rană asemănătoare unei arsuri. De asemenea, puteți simți furnicături în zona afectată, precum și senzație de amorțeală sau arsură. Dacă apare o reacție alergică, ar trebui să mergeți la spital cât mai curând posibil pentru a primi tratament medical.

Ţânţarul tigru poate transmite infecții și boli prin muşcătură. Există țări în care transmite, de exemplu, febră galbenă.

Cum să preveniți apariția țânțarului tigru

De multe ori este inevitabil să ne muşte, dar putem lua anumite măsuri pentru a evita într-o mai mare măsură. De obicei, acționează la extremitățile inferioare iar atunci când se află în jurul nostru, este practic imposibil să se evite înţeparea de către aceştia. Chiar și așa, este întotdeauna mai bine să fii prudent și să fii pregătit.

Iată câteva sfaturi pentru a împiedica apariția țânțarilor tigri în casa dvs.:

-Nu utilizați colonii sau parfumuri, deoarece mirosul lor atrage țânțarii;
-Utilizați repellente;
-Nu acumulați apă în casă sau în grădină, deoarece aici se depozitează ouăle;
-Stați departe de zonele unde există apă stătută sau netratată;
-Menţineţi o igienă corporală corespunzătoare;
-Purtați haine care acoperă pielea, cum ar fi mâneci lungi sau șosete;
-Evitați să purtați haine negre sau strălucitoare;
-Lăsați lumina stinsă când fereastra este deschisă;
-Utilizați plase de țânțari la uşi şi ferestre;
-Sistemul de aer condiționat vă ajută de asemenea.

Aceste lucruri pot ajuta la prevenire, dar dacă au fost deja instalaţi în zona noastră, este mai bine să eliminați plaga prin înlăturarea surselor în care acestea pot depune ouă, cum ar fi piscinele. Alte locuri unde tind să se reproducă sunt următoarele:

-Borcane, cutii sau alte recipiente abandonate;
-Vaze de flori, în special cele la care se acordă puțină atenție;
-Jgheaburi;
-Copaci cu găuri în trunchi;
-Piscine abandonate;
-Boscheţi;
-Băltoace de apă stătută.

Dacă nu ați fost încă mușcați, puteți utiliza repellente pentru a preveni. Mirosul de repelent nemulțumește țânțarii, și în cele din urmă îi îndepărtează. Un mod eficient de a scăpa de ţânţarul tigru, sau orice fel de țânțari, este să căutăm un repelent care conține diethyltoluamide (DEET), luat în considerare de către Organizația Mondială a Sănătății ca fiind cel mai eficient repelent din lume.

De aici puteţi comanda numeroase produse antiinsecte.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *