Cum să scăpaţi uşor de cearcănele neplăcute


 

Cearcănele reprezintă procesul de oxidare a hemoglobinei, prin care enzimele, inclusiv hemoglobina, sunt descompuse, de aceea apar zone negre-albăstrui acolo unde pielea este mai subțire, adică sub ochi. Foarte posibil ca acest proces să se întâmple și în alte zone, dar sub ochi se vede cel mai bine ruperea capilarelor.
Deşi sunt de multe ori puse pe seama nopţilor pierdute şi a oboselii, cearcănele trădează afecţiuni ascunse şi apar în urma aceluiaşi mecanism care produce contuziile. Întrucât vasele capilare care împânzesc pielea din jurul ochilor sunt foarte mici, se pot rupe foarte uşor, moment în care apar „pungi” vizibile de culoare neagră-albăstruie.

Unele dintre cele mai cunoscute cauze ale cearcănelor sunt:

-Alergii la polen sau la praf
-Dermatita atopică (eczemă)
-Dermatita de contact
-Oboseală
-Rinita alergică
-Ereditatea – cearcănele pot rula în familii (în acest caz cearcănele, nu se pot trata)
-Neregularitățile de pigmentare – acestea sunt o preocupare deosebită pentru oamenii de culoare, în special negrii și asiaticii
-Expunerea la soare, care determină corpul tău să producă mai multă melanină, pigmentul care îi conferă culoare pielii
-Îndepărtarea pielii și pierderea grăsimii și a colagenului – obișnuite în timp ce îmbătrâniți

Dacă decolorarea și umflarea apar sub un singur ochi și se pare că se înrăutățește în timp, discutați cu medicul dumneavoastră. Dacă doriți o soluție mai durabilă decât concealerii și cremele, consultați un dermatolog pentru sfaturi.
În funcție de ce provoacă cearcănele, medicul poate recomanda creme sau o combinație de tratamente pentru a șterge sau a reduce decolorarea. Terapia cu laser poate fi utilă în unele cazuri. Golurile care provoacă umbre pot fi netezite cu umpluturi injectabile, iar intervenția chirurgicală poate elimina ceaănele.

Cearcănele nu sunt, de obicei, o problemă medicală, iar remediile pentru acestea pot fi tot ce aveți nevoie pentru a vă ajuta să gestionați această condiție.

Tratament acasă

Cearcănele ușoare până la moderate răspund adesea la tratamente simple și necostisitoare, cum ar fi:

1. Ulei de migdale

Uleiul de migdale este un ingredient natural deosebit care este foarte benefic pentru pielea delicată din jurul ochilor. Utilizarea obișnuită a uleiului de migdale va ajuta la estomparea cercurilor . În plus față de uleiul de migdale, puteți utiliza ulei de vitamina E pentru a elimina cearcănele .

Înainte de a merge la culcare, aplicați puțin ulei de migdale peste cearcăne și masați ușor până intră în piele. Lăsați-l peste noapte. În dimineața următoare, spălați cu apă rece.
Urmați această remediere zilnic până când cearcănele dispar.

2. Castravete

Castraveții au proprietăți de înălbire a pielii și uşor astringenți, care ajută în mod natural la fixarea culorii normale a pielii. În plus, au un efect liniștitor și revigorant.

Tăiați un castravete proaspăt în felii groase și răciți-le în frigider timp de 30 de minute. Puneți felii pe zona afectată a pielii timp de aproximativ 10 minute. Spălați zona cu apă. Repetați de două ori pe zi timp de aproximativ o săptămână sau mai mult.
O altă opțiune este de a amesteca sucul de castravete cu suc de lămâie în cantități egale. Utilizați vată de bumbac pentru a aplica amestecul pe pielea afectată. Lăsați-l timp de 15 minute și apoi spălați-l cu apă. Urmați acest remediu zilnic timp de cel puțin o săptămână.

3. Cartof

Există agenți naturali de înălbire prezenți în cartofi care pot ajuta la luminarea cearcănelor și te pot scăpa de umflăturile din jurul ochilor.

Se rad unul sau doi cartofi pentru a extrage sucul. Înmuiați o bucăţică de bumbac în suc și puneți peste ochii închişi. Asigurați-vă că sucul acoperă cearcănele , precum și pleoapele. Lăsați sucul să stea 10-15 minute. Clătiți bine pleoapele cu apă rece. Repetați o dată sau de două ori pe zi timp de câteva săptămâni.
În loc de suc de cartofi, puteți utiliza și felii groase de cartofi pentru a elimina cearcănele.

4. Apă de trandafir

Apa de trandafir are un ingredient incredibil pentru îngrijirea pielii. El întinerește pielea și are un efect calmant asupra ochilor obosiți. Datorită proprietăților sale astringente ușoare, funcționează și ca un toner bun pentru piele.

Se înmoaie tampoane de bumbac în apă pură de trandafir timp de câteva minute. Puneți tampoanele înmuiate pe pleoapele închise. Lăsați-le timp de aproximativ 15 minute.
Urmați aceast tratament de două ori pe zi timp de câteva săptămâni.

5. Tomate

Roșiile au proprietăți de albire care pot ușura pielea într-o mare măsură.

Se amestecă o linguriță de suc de roșii cu o jumătate de linguriță de suc de lămâie. Aplicați ușor acest amestec pe cearcănele și lăsați-l să stea 10 minute. Clătiți-l cu apă. Urmați acest remediu de două ori pe zi timp de câteva săptămâni. Pur și simplu folosind suc de roșii va funcționa, de asemenea.
De asemenea, puteți bea un pahar de suc de roșii cu câteva frunze de menta, suc de lamaie și sare. Pentru rezultate maxime, asigurați-vă că beți acest suc imediat după ce l-ați făcut. Beți o dată sau de două ori pe zi timp de o săptămână.

6. Sucul de lămâie

Vitamina C prezentă în sucul de lămâie poate, de asemenea, ajuta la îndepărtarea cearcănelor , datorită proprietăților sale de luminare a pielii.

Utilizați vată de bumbac pentru a aplica suc de lămâie proaspăt în jurul ochilor. Lăsați-l timp de aproximativ 10 minute și clătiți-l. Faceți acest lucru o dată pe zi timp de câteva săptămâni.
O alta optiune este de a face o pastă groasă amestecând o lingură de suc de lămâie, două linguri de piure de roşii, un vârf de cuţit de grâu (besan) şi praf de curcuma. Aplicați ușor această pastă groasă în jurul ochilor. Clătiți-l cu apă curată după 10-15 minute. Repetați de două sau trei ori pe săptămână.
Notă: Dacă sucul de lămâie provoacă o senzație de arsură, întrerupeți utilizarea acestuia.

7. Uleiul de cocos

Masajul cu ulei de nucă de cocos este un alt remediu natural pentru a ușura cearcănele. Datorită calității sale de hidratare, uleiul de nucă de cocos promovează de asemenea pielea netedă și previne ridurile și liniile fine .

Masați pur și simplu un ulei de nucă de cocos extra-virgin pe zona .
Lăsați-l câteva ore și apoi spălați-l.
Repetați de două până la trei ori pe zi timp de câteva luni sau până când sunteți mulțumiți de rezultate.

8. Comprese reci

Compresa rece poate îngrădi vasele de sânge și poate ajuta mult în reducerea umflării ochilor și a cearcănelor.

Înmuiați un prosop în apă rece sau lapte rece. Puneți-l peste pleoapele închise timp de câteva minute.
Alternativ, puteți împacheta câteva cuburi de gheață într-un șervețel moale și puneți-l câteva minute. De asemenea, puteți folosi o pungă de mazare congelată, o ceapă rece sau o lingură rece.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *